Det arbetas koncentrerat och maskinerna går för fullt i Gads möbelsnickeri i Hemse, där norrmannen Ottar Gjendahl Sörensen återfinns sedan några månader tillbaka. Vägen från Bodö i norra Norge till Gotland har på flera sätt varit lång.
Först läste Ottar filosofi och sedan arbetade han flera år som yoga- och meditationslärare innan han påbörjade utbildningen till möbelsnickare.
Efter tre år vid Carl Malmstenskolan på Lidingö tog han examen i våras.
– Det är en fantastisk utbildning. Skolan förknippas med kvalitet och är den bästa i Skandinavien, säger han.
Sista tiden vid skolan var hektisk. Både gesällprov och examensarbete skulle färdigställas.
– Gesällprovet är viktigast. Det är 300 timmars arbete som är noga granskat av mästare, berättar Ottar Gjendahl Sörensen.
Arbetet ska i första hand visa prov på yrkesskicklighet, men Ottar ville även ha roligt under de timmar han lade ner. Funktion fick stå tillbaka för det konstnärliga när han skapade Vattenfall, där fanér i blåa nyanser samverkar med vatten och en rörlig sol i bladguld. Ett konstnärligt skåp i furu och svartek som ingen sett maken till tidigare.
– Man måste stanna upp en stund för att kunna ta del av allt, säger han.
Skåpet var ett av gesällproven som skolan valde ut till sin vårutställning, och det var ett av tre elevarbeten som Carl Malmstenskolan i april tog med sig till Salone del mobile i Milano, världens största möbelmässa.
– Det var väldigt roligt att möta publiken på mässan och försöka förklara min idé och vad jag vill uttrycka. Det konstnärliga tar oss utanför det konventionella. Man får nya perspektiv, säger Ottar.
I dag visas skåpet upp i Stockholms stadshus, i samband med den årliga utdelningen av gesäll- och mästarbrev. Det är en stor tillställning där över 300 gesäll- och mästarbrev ska delas ut till skickliga hantverkare inom 30 yrken.
Ottar Gjendahl Sörensen bor sedan några månader tillbaka i Klintehamn, och är därmed en av sex gotlänningar som belönas i stadshuset. Han fick så högt betyg för sitt arbete, att han förutom gesällbrev även får ta emot lilla belöningsmedaljen i silver.
Festligheterna i Stockholm blir ett välkommet avbrott från arbetet vid Gad i Hemse, där personalen har fullt upp med att färdigställa bord, byråer och andra möbler som ska vara levererade lagom till jul.
– De flesta av mina kurskamrater från Carl Malmstensskolan gjorde gesällprov, så vi träffas under utdelningen i stadshuset. Efteråt ska vi ha lite festligheter på egen hand, berättar han.
Om gesällprovet är en lekfull och konstnärlig utflykt så är Ottar Gjendahl Sörensens examensarbete desto mer teoretiskt och konkret. Han har gått igenom ergonomisk forskning om hur vi sitter och hur det kan göras mer kroppsvänligt.
– Medan det hänt mycket med kontorsmöblerna de senaste tjugo åren så har inget skett med möblerna vi har hemma, säger han och nämner devisen att ”sitta har blivit det nya rökandet”.
– Det spelar stor roll för hälsan hur vi sitter. Där har forskningen mycket kvar att göra, säger han.
Många av dagens fåtöljer är mycket bekväma, men utformade för en enda position. Ottar Gjendahl Sörensen tycker det är viktigt att en stol ger möjligheter att variera ställningen.
Hans examensarbete är ett designverktyg för de som vill utforska kroppsvänligt sittande.
Om det finns möjlighet att utforska det ergonomiska sittandet inom ramen för arbetet i Hemse vet han inte. Kanske för intresset för ergonomiskt sittande honom tillbaka till Norge, där norrmannen Peter Opsvik är en nytänkare som bland annat konstruerat barnstolen Tripp-trapp och ”knästolen” Variable.