I hälsorummet kan besökande patienter själva ta blodtryck, mäta och väga sig. Blodsocker och levnadsvanor kan också läggas till i systemet och på det sättet skapas en sammanställning av hälsan.
– Det är lättare att förhålla sig till något konkret som blodtryck än diffusare mål som att leva mer hälsosamt. Därför tror jag att det här kan vara bra, säger Anders Hein, AT-läkare vid Hemse vårdcentral.
Nu ska det gå att komma till vårdcentralen och kontrollera hälsan utan att ha bokat tid. Möjligheten att sammanställa uppgifterna på egen hand, utan att någon ser på, beskrivs som fördelaktigt.
– Rummet kommer att vara öppet för alla under vårdcentralens öppettider, säger Ann Hovland-Tånneryd, enhetschef.
LÄS MER: Högre skatt på godis och läsk
Satsningen på förebyggande vård syftar till att få ner regionens kostnader för läkemedel, en effekt som hälsorummets premiärbesökare hoppas mycket på.
Mats-Ola Rödén, hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, var först ut att testa hälsorummet. Först var det mätning, därefter följde det mer nervösa ögonblick då det var dags att kliva upp på vågen. Den visade först på 200 kilo, fniss utbröt, men efter några knapptryckningar blev det rätt och efter vägningen kunde ett BMI-tal räknas ut.
– Det var precis under 30, vilket känns bra. För några år sedan blev jag tvungen att gå ner i vikt ordentligt, då låg jag på 34,5 i BMI. Då fick jag ta tag i min hälsa. Det var inget att välja på, säger Mats-Ola Rödén.
I hans fall var det en väntande operation som ställde krav på viktnedgång.
– Min son drabbades av njursvikt och jag skulle donera min ena njure. Den läkaren var helt tydlig med vad som behövdes, ”banta, du är för fet”, sa han. Det jag lärde mig är att kosten betyder ofantligt mycket för just vikten, säger Mats-Ola Rödén.
Men allt handlar inte om kroppsvikt. Ensidigt fokus på lågt BMI-tal kan rent av vara farligt.
– Jag menar att det gått troll i att det ska vara så lågt som möjligt. Äldre personer ska ha ett lite högre BMI än yngre och det förekommer att jag får arbeta med att få upp vikten hos patienter, säger Gabriella Löf, dietist vid Hemse vårdcentral.
Liknande hälsorum kommer att öppnas på fler håll än i Hemse. Det är inte en slump att Sudrets centralort är först ut. Förekomsten av diabetes är högre på södra Gotland jämfört med norra ön. Om det beror på arv eller miljö vet man inte riktigt.