Hemse torgdag kan flyttas till våren

Hemse torgdag står inför en förändring. Just nu ventileras alla idéer. En tanke är att flytta torgdagen till en annan tid på året.

Alla idéer är i luften just nu. Att flytta torgdagen till en annan tid på året kan vara ett sätt att lyfta Hemse torgdag.

Alla idéer är i luften just nu. Att flytta torgdagen till en annan tid på året kan vara ett sätt att lyfta Hemse torgdag.

Foto: Tommy Söderlund

Hemse2019-11-14 10:24

Torgdagens framtid var temat för det frukostmöte som Knutpunkt Hemse och Hemseföretagarna bjöd in till i går. Bakgrunden är känd: Antalet besökare och knallar har minskat och många tycker att tiden är mogen för en radikal förändring, som att flytta torgdagen från en onsdag till helgen. 

Men åsikterna går isär:

– Det finns många starka viljor. Några håller på traditionen och några vill förnya, berättar Mats Jörholt, som är ordförande för Hemse företagarförening. 

Just nu är man inne i ett skede där alla idéer, åsikter och förslag välkomnas. 

Torgdagen, som infaller den första onsdagen i oktober, är den sista i raden av de gotländska höstmarknaderna. Bland de förslag som hittills har formulerats finns idéer om att flytta torgdagen till en helt annan tid på året. 

– Det finns förslag om att flytta torgdagen till april eller augusti, eller att slå ihop den med Hemsedagen som arrangeras efter midsommar, berättar Mats Jörholt.

I Hemse diskuteras också arrangörskapet för torgdagen. I nuläget drar idrottsklubbarna Sudrets HC och Hemse BK ett tungt lass. 

– Det finns många idéer om hur dagen ska kunna utvecklas med arrangemang. För att kunna förverkliga idéerna behöver vi ha fler som jobbar och en stark arrangörsgrupp. Där kan både Företagarföreningen och andra föreningar vara med, säger Mats Jörholt.

Men det kommer inte att bli några omvälvande förändringar till nästa år.

– Vi skyndar långsamt och siktar på en förändring till år 2021, säger Mats Jörholt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!