Sudergas AB registrerades hos Bolagsverket i augusti. Nu har bolaget inlett samråd om en anläggning på fastigheten Tjängdarve 1:29 i Hemse, nära väg 144 på väg mot Stånga.
Flera alternativa platser har undersökts, men Tjängdarve bedöms mest lämplig. Anläggningen kommer att skymmas av en skogsridå, och till närmaste bostadshus är det knappt en kilometer.
Samrådet gäller en anläggning som kan producera 30 GWh per år, det vill säga lika mycket som systerbolaget Brogas producerar. I Bro pågår dock en uppgradering till 45 GWh, där den nya rötgaskammaren börjar fyllas efter jul.
För att producera så mycket energi ska anläggningen årligen kunna ta emot cirka 200 000 ton substrat i form av flyt- och fastgödsel. Rötningen resulterar i restprodukten biogödsel som till största delen ska gå i retur till de lantbrukare som lämnat gödsel till anläggningen.
Utgångspunkten är att enbart gödsel ska rötas, men anläggningen ska även kunna ta emot annat organiskt material, som slakt- och matavfall.
Förutom att röta gödsel ska en anläggning för att uppgradera biogas till fordonsgas byggas.
– Bygger vi en tankstation så blir det vid Tjängdarve, säger Biogas Gotlands styrelseordförande Magnus Ahlsten.
Magnus Ahlsten har tidigare sagt att en anläggning på södra Gotland inte skulle byggas om EU-beslutet att underkänna Sveriges återbetalning av skatt till de företag som använder biogas blir kvar. Regeringen har uppvaktat EU i frågan, och i juni beslutade EU-kommissionen att godkänna en förlängning till år 2030 av den befintliga svenska skattebefrielsen.
Magnus Ahlsten är dock fortfarande tveksam.
– Att bygga en anläggning i den storleksordningen är en investering på 75 miljoner kronor. Men vi måste börja förbereda den nu, biogasen behövs, säger Magnus Ahlsten och tillägger att han ännu vill ha klara besked om hur EU tänker sig beskattningen av biogas i framtiden.
I underlaget till samråd uppger Sudergas att anläggningen i Hemse behövs eftersom efterfrågan på biogas från Destination Gotland från och med 2027 väntas öka kraftigt. Som vi tidigare berättat har Gotlandsbolaget blivit delägare i Energiskiftet Sverige AB, som är moderbolag för Biogas Gotland, Brogas och Sudergas. I sin ansökan om miljötillstånd anger Sudergas att anledningen till satsningen i Hemse är en kraftigt ökad efterfrågan på biogas från Destination Gotland, som väntas från och med 2027. Om Gotlandsbolaget ansvarar för Gotlandstrafiken från 2027 är dock oklart. En upphandling om nytt trafikavtal har inletts.
Samråd om anläggningen pågår till och med den 5 december.