Det var innan jul som de första barnen vid förskolan Högby i Hemse drabbades av magsjuka och vinterkräksjuka.
– Vi har haft kontakter med förskolan och frågat om smittan är över. På den tredje dagen när barnen kom tillbaka blev de magsjuka. Då sa personalen att det varit cirkus och en rundgång som aldrig tog slut, säger Siri Iversen-Ejve och berättar att hennes man efter en operation är extra känslig för att bli allvarligt sjuk.
De är föräldrar till två barn, två och fyra år gamla, och tycker att hela situationen är jobbig.
– Jag tycker om förskolan och pedagogerna, men det fungerar inte att hålla barnen hemma, säger hon och berättar att alla i hennes familj har drabbats av vad hon förmodar är vinterkräksjuka.
Enligt Siri Iversen-Ejve har barn på alla tre avdelningar, Biet, Blomman och Fjärilen, smittats i olika omgångar. Hennes familj har drabbats både före jul och nu, och utbrottet har pågått i över två månaders tid.
– Sjukdomsförloppet var bland det värsta jag varit med om, det var åt båda håll, säger hon och berättar om kräkningar och diarréer och att det tagit flera dygn att återhämta sig.
Smittor kommer alltid att finnas på förskolor, det som Siri Iversen-Ejve reagerat på är bristen på information och en handlingsplan för att komma till rätta med utbrottet.
– Informationen har varit urusel och vi har varit på dem och sagt att de måste sätta upp lappar. Jag vill att de sanerar, och ser över alla leksaker, gosedjur och tvättar alla kuddöverdrag på 60 grader, säger hon.
Men förskolan har redan haft kontakt med regionens smittskyddsenhet.
– Vi har haft kontakt med ansvariga och utifrån vad de har gjort har de gjort vad man ska göra. De följer de rutiner som finns och tvättar alla tygleksaker i tvättmaskin och torkar alla ytor, säger regionens smittskyddsläkare Sven Montelius.
Han menar att det varit frågan om enstaka fall, och att spridningen av smitta är svår att knyta till just förskolan i Hemse. Han har ändå full förståelse för oron kring vinterkräksjukans härjningar.
– Det är förfärligt kämpigt. Att föräldrar är oroliga är tråkigt, men förskolan har gjort vad man ska, säger Sven Montelius.
När det gäller information har förskolan Högby enligt rektor Marika Petterson informerat föräldrar via lärplattformen, samt anslag vid entrén – när man bedömt det befogat.
– Skulle de sitta uppe hela tiden blir det en normalisering, säger hon.
Hon menar att hon tar föräldrarnas oro på allvar och försöker ha en god dialog med dem om läget.
– Vi har gjort extra städning, för att trygga dem, och följer hygienronder med akuthink, munskydd och engångsförkläden och tvättar mattor och leksaker, säger hon om rutinerna om något barn skulle kräkas på förskolan.
Att det under en period varje vinter cirkulerar kräksjuka hör till normalbilden. Marika Pettersson menar att det på Högby har rört sig om enstaka fall, och att den finns i hela samhället, även utanför förskolan.
Hon menar att pedagogerna tillsammans med varje förälder vill ha en god och ärlig dialog om hur barnet mår. Det ökar tryggheten och ger barnen en bättre vardag när de vistas på en förskola, oavsett vilken.
– Prata med pedagogerna, och berätta om barnet till exempel inte har velat äta. Vi gör en bedömning, om barnet inte äter eller inte orkar vara med i verksamheten – då ringer vi föräldrarna så får de hämta barnet.