Det var badhuspersonal i intilliggande Hemsebadet som noterade doften av ammoniak när man kom till jobbet på torsdagsmorgonen och larmade SOS.
Räddningstjänsten skickade resurser till platsen från Klintehamn, Visby och Hemse. Larmet inkom 06.39 och först på plats var styrkan från Hemse klockan 06.48. När man konstaterade den tydliga stickande lukten av ammoniak spärrades området kring ishallen av med hjälp av polisen.
Räddningstjänstens särskilda kemdykare satte igång med att försöka lokalisera läckan av ammoniak. Vid klockan 09.00 hade man just lyckats hitta platsen för läckaget, som av räddningstjänsten beskrivs som litet.
– Vi har precis lokaliserat det, det är ett mindre läckage varför det varit svårt och tagit lång tid att hitta källan till det. Men med hjälp av värmekamera kunde vi hitta läckaget som satt i en kylfläns i det utrymme som hanterar kylmediet, säger Per Wikberg, yttre befäl vid räddningstjänsten.
Läckaget var alltså litet, men ammoniak hade ändå spridit sig i sådana mängder att det var hälsofarligt att befinna sig i ishallen utan skyddsutrustning, bedömer räddningstjänsten. Dock fanns aldrig några risker för allmänheten i samband med händelsen.
Ammoniak används i kylanläggningar till vissa ishallar och är i hög koncentration starkt frätande och kan ge mycket allvarliga skador vid förtäring och vid kontakt med hud eller ögon.
Räddningstjänsten räknade med att lämna platsen senast klockan 10 på torsdagen efter överläggning med ishallens personal.
Ishallen håller semesterstängt och det finns ingen is igång för närvarande.
– Man börjar inte spola isen förrän runt vecka 34-35, så det pågår ingen verksamhet där nu, säger Magnus Claesson, tillförordnad enhetschef för regionens kultur- och fritidsavdelning.
Det var badvaktmästaren Jonas Ahlstrand som larmade räddningstjänsten om läckan.
– Jag kom till jobbet vid kvart över sex och gick för att hämta tidningen. Då noterade jag att larmlampan lyste på ishallens teknikbyggnad, och kände också doften. Ammoniak känner man ju igen, säger han till Helagotland.se:s reporter på plats.
Han larmade då 112 i appen för SOS Alarm.
– Hela insatsen är ett skolexempel på hur en sådan här händelse ska skötas. Räddningstjänst och polis gjorde ett kanonjobb.
Hemsebadet kunde öppna sin entré som planerat klockan sju och de besökare som kom såg Jonas Ahlstrand till kom in i säkerhet i badhuset.
– Jag såg till att de som kom till badet kom in och inte stod utanför och tittade. Och att de inte gick ut igen förrän insatsen var över.