Under onsdagen, 28 augusti, öppnade Gotlandshem upp intresseanmälan till de 16 nya lägenheterna i projektet Nötskrikan i Hemse. Det innefattar fyra bostäder med ett rum och kök, åtta med två och ett halvt rum och kök, tre med fyra rum och kök samt en med fem rum och kök.
Eftersom lägenheterna är ett nybygge så har en så kallad presumtionshyra förhandlats fram mellan Gotlandshem och Hyresgästföreningen, en hyra som oftast beräknas utifrån lägenheternas produktionskostnad.
Den billigaste av de nya lägenheterna är en etta på 35 kvadratmeter, med en hyra på 7 910 kronor i månaden. Den dyraste är inte helt överraskande femman – där hyran landar på 21 816 kronor i månaden för 121 kvadratmeter.
– Det kostar mycket i dag. Byggkostnaderna i samhället har ökat väldigt mycket de sista åren och det speglas också i hyressättningen, säger Lina Runander, chef för kundservice på Gotlandshem.
Byggprojektet i Hemse, där även renovering av 20 befintliga lägenheter i området ingick, beräknades till en början kosta cirka 50 miljoner kronor. För drygt ett år sedan rapporterade Helagotland att kostnadsbilden ändrats, och att projektet i stället skulle landa på 70 miljoner kronor.
Gotlandshems vd Joakim Martell menade att det var svårt att säga hur fördyringen skulle slå på hyrorna, men att hyrorna för de nybyggda lägenheterna i Hemse inte skulle vara dyrare än för de nybyggda lägenheterna på Signallottan i Visby, som stod klara under våren 2023.
Så blev då inte fallet, då lägenheterna i Hemse har ett kvadratmeterpris på 2 310 kronor om året – vilket är högre än för lägenheterna på Signallottan, berättar Lina Runander.
– Det är ett år mellan lägenheterna på Signallottan och de nya i Hemse. Det är en prisbild som har förändrats och vi kan inte pressa ner hyrorna. Den enda intäkten vi har är våra hyror och förenklat kan man säga att om en hyresgäst ska betala mindre måste en annan betala mer, och där vill vi inte hamna. Därför blev vi tvungna att ta ett avsteg från den tänkta visionen.
Hon fortsätter:
– Sen försöker vi alltid hålla priset nere, framför allt hålla nere driftkostnaderna. Vi försöker göra smarta investeringar, tänka på miljön och återvinna så mycket resurser som möjligt. Vi ser till att ha snålspolande kranar och försöker återvinna så mycket vatten som det går, till exempel. Men det är tufft och ett bygge kan dra ut på tiden och kostnaderna kan öka efter hand, som i det här fallet. Men när vi väl har börjat bygga så måste vi ju fortsätta och göra det färdigt.
Lina Runander menar att det är svårt att säga om de höga hyrorna kommer vara avskräckande, men hon är medveten om att det kan komma att bli en utmaning att få lägenheterna uthyrda.
– Vi har haft utmaningar tidigare med att få lägenheter på Hemse uthyrda, och det är därför vi infört att man får behålla sina ködagar om man tackar ja till en av de nya lägenheterna. Det hoppas vi kan underlätta. Sen är vi väldigt glada att kunna bidra med något utanför Visby och kunna tillföra vad vi ser som trevliga lägenheter i Hemse. Vår målbild är att det ska vara lätt att bo även på landsbygden.
Tillträde till de nya lägenheterna är planerad till vecka 50.