Perfekt hobby om du gillar öl – och att diska

Det ökande intresset för öl har inte bara gett Gotland fler mikrobryggerier. Allt fler brygger sitt eget öl hemma.

David Lindberg och Daniel Vestman är på väg att tillsätta malt till mäskningskärlet. En timme skall det mäskas för att utvinna socker och smaker.

David Lindberg och Daniel Vestman är på väg att tillsätta malt till mäskningskärlet. En timme skall det mäskas för att utvinna socker och smaker.

Foto: Stig Hammarstedt

Hemmapyssel (GA)2019-03-10 13:53

Med ett nyligen upptappat glas öl hälsar Daniel Vestman välkommen till Gotlands hembryggareförenings nya källarlokal vid Humlegårdsvägen.

– Det är ett eget ”hittepå-öl” där jag använt pilsnermalt, vete och lite socker tillsammans med tjeckisk ädelhumle och norsk gårdsjäst, för att få ett öl av typ belgisk saison, berättar han.

Ölet har fint skum och smakar utmärkt. Daniel tror att det kan vara hans tjugonde sats öl, och berättar att starten som bryggare inte var särskilt lyckad:

– Det började med att jag köpte ett billigt nybörjar-kit för ett par år sedan. Första bryggningen smakade kattpiss, men jag tänkte att jag inte ska ge upp förrän jag gjort tio försök.

Fel temperatur under jäsningen eller för lite jäst är bara två av många exempel på varför ett öl inte blir bra. Ett tips för den som vill pröva är att börja med en ale, kanske en india pale ale. Den är rikt humlad, och det döljer eventuella andra brister. Dessutom kan den jäsa i rumstemperatur.

Plötsligt börjar det rassla taktfast utanför dörren till källaren. Daniel Vestman har börjat mala malten till nästa bryggning. En blandning av pale ale malt, puffat vete, lite karamellmalt och havregryn ska bli basen till en dubbel-IPA. I den är det extra mycket humle, i det här fallet australienska sorterna Ella (lilla bilden) och Vic Secret.

Inför bryggningen mäter Daniel Vestman även ph-värdet. Han har även filtrerat vattnet, för att sedan med tillsats av salt och mineraler skapa vatten av den karaktär han önskar.

– Det där är definitivt överkurs, säger Edward Wahnström, som tillsammans med Daniel Vestman och Johan Blomgren startade hembryggareföreningen för ett år sedan.

Det var en kompis som fick Edward Wahnström att börja brygga öl. ”Om du också brygger, så har vi något att prata om”, tyckte kompisen.

– Jag tyckte egentligen inte om öl från början. Nu är IPA min favorit. Med amerikansk humle får man en fin citrussmak, säger han och berättar att nästa sats blir en stout.

– Det blir första gången för mig, tillägger han och ser framför sig en stout som är mörk, men inte för rostig i smaken.

Samtidigt som Daniel Vestman häller den krossade malten i en stor gryta ställer Johan Blomgren in en back lager-öl i en kyl. I flaskorna har han tappat en modern variant av lager med drag av IPA. I kylen står ett kärl med ytterligare en variant lager på jäsning.

– Det ska bli en vienna lager, med viennamalt och tjeckisk saaz-humle, berättar han och tillägger:

– Det ska bli roligt att testa. Jag vet inte hur en vienna lager ska smaka.

Gotlands hembryggareförening har snabbt vuxit till ett sällskap med 35 medlemmar. Av dem är det elva som delar på hyran för källarlokalen.

– Tycker man om öl och att diska är bryggning perfekt. Det blir väldigt mycket diskande. Att få vara här i källaren och slippa röran hemma i köket är väldigt skönt, säger Johan Blomgren.

Bryggarna gillar att utbyta erfarenheter. Föreningen har varit hos bryggeriet vid Alskute i Levide för att plocka humle, och innan man hade en egen källarlokal fick man låna utrustning och huserade i Barlingbo bryggeri.

– Vi har även haft några hembrygdskvällar på Hedbergs, men nu när vi har en egen lokal kan vi vara här, säger Sigrid Lagander och visar källarens pentry.

Hembryggareföreningen har även haft kurser där man först går igenom teorin för att sedan pröva det praktiska hantverket. Kurser i ölbryggning arrangerar även bryggeriet Hop Shed.

I februari ordnade studieförbundet Vuxenskolan en kurs vid Tjelderviks i Boge. Med löfte om att få smörgåsfika och tre liter vört av det gårdsöl som skulle bryggas blev kursen snabbt fulltecknad.

– Flera har hört av sig och frågat om vi ska köra en ny, säger Matilda Svahn som vill förmedla att det inte behöver vara svårt att brygga ett gott öl.

– Nej, visst kan det vara en hobby att nörda ner sig i, men för oss var det en aha-upplevelse när vi själva började.

Intresset för att brygga öl växer stadigt. Sveriges hembryggareförening som startade för drygt 30 år sedan har över 2 000 medlemmar. Föreningen håller varje år SM i hembryggd öl. I år avgörs tävlingen den 13 april i Solnahallen. Här tävlas det inte bara om bästa ölet, utan även om vem som gör de snyggaste etiketterna.

Sveriges hembryggareförening delar in öl i åtta olika kategorier, som var och en har flera olika varianter. Det ger totalt en indelning av öl i ett 80-tal olika sorter. En av dem är gotlandsdricke.

– Gotland är unikt eftersom traditionen att brygga levt kvar så länge, och fortfarande är stark, säger Daniel.

– Två av våra medlemmar har tidigare bryggt gotlandsdricke, påpekar Edward.

Många entusiaster tar steget vidare från hobby till yrkesverksamhet. Antalet bryggerier har, enligt branschföreningen Sveriges bryggerier, sedan 2008 ökat från 26 till 340. Särskilt stor var nyetableringen 2015-2017, då Sverige fick 192 nya bryggerier.

Flera av de nya bryggerierna har startats på Gotland, vilket märks på Systembolagets hyllor. Sortimentet omfattar nu 37 öl där Gotland anges som ursprungsregion.

– Det skulle vara jättekul om fler fick möjlighet att dricka den öl vi brygger, säger Edward Wahnström.

Fakta Bryggning Liten ordlista

Ölprovning

Öl finns av mängder av sorter. Vid ölprovningar brukar man bedöma:

Utseende: mörkt, ljust, klart, oklart

Doft: liten, medel, stor

Smak: beska, fyllighet sötma

1 Välj maltsort. Det finns massor att välja mellan. Krossa malten.

2 Mäskning. Malten blandas med vatten och hettas upp till en temperatur där stärkelse bryts ner till jäsbara sockerarter. Hårt vatten (som Gotland har) lämpar sig bäst för mörkt öl, mjukt vatten till ljusare. Efter silning för att få bort maltresterna har man en sötvört.

3 Vörten kokas tillsammans med humle som ska ge beska, smak och arom. Vörten kyls och förs över till en jästank.

4 Jäsning. Det finns en mängd olika sorters jäst. Det gäller att välja rätt mängd, och ha rätt temperatur. Val av sort och temperatur avgör om ölet blir underjäst eller överjäst.

5 Tappa upp på flaska med lite socker för att bilda kolsyra.

Ale

Ett överjäst öl som finns i olika stilar efter land: belgisk, brittisk, amerikansk, tysk. Överjäst innebär att ölet jäser vid 14-30 grader, vilket gör att jästen lägger sig på överst under jäsningen.

IPA

India pale ale är ett överjäst öl med extra mycket humle och malt. Ipa finns i traditionell engelsk stil, och i en modern amerikansk med mer fruktig karaktär.

Lager

Lager är den vanligast typen av öl. Det är ett underjäst öl, som finns i flera olika varianter, som kan delas in i ljus, mellanmörk och mörk lager. Den ljusa lagern är vanligast. I sin tjeckiska variant kallas den pilsner. Underjäst innebär att ölet jäser vid 6-14 grader, vilket gör att jästen lägger sig i botten.

Porter och stout

Porter har sitt ursprung i Storbritannien, som i sin kraftigare variant kallas stout. Hårdrostad malt ger ölet sin karaktäristiskt mörka färg.

Veteöl

Korn är vanligast vid ölbryggning, men det förekommer sorter där stora delar är vete. Jästen som används ger ölet en smak av skumbanan och kryddnejlika.

Syrlig öl

Kallas även suröl, och är en typ med tydlig syra och aromer. Belgien är känt för att ha flera sorters syrligt öl, bland annat lambic som är spontanjäst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om