Men sedan 2016 Ă€r fokus Ă„ter pĂ„ âkĂ€rnverksamhetenâ â mjölkproduktion. Efter en skilsmĂ€ssa 2015 tog Marie Jacobsson sjĂ€lv över verksamheten innehĂ„llande 150 mjölkkor och tre mjölkrobotar.
â Jag tror nog inte det Ă€r sĂ„ hemskt vanligt att en kvinna Ă€r den som tar över verksamheten nĂ€r tvĂ„ gĂ„r skilda vĂ€gar, konstaterar hon.
Vad betyder det hÀr för dig?
â Det Ă€r just att nĂ„gon har tĂ€nkt pĂ„ en och att man bidragit med nĂ„gonting. Jag har varit lantbrukare lĂ€nge och har testat lite smĂ„skaliga produkter, bland annat bröd och ost dĂ„. Sen vĂ„gat satsa pĂ„ verksamheten ocksĂ„.
I motiveringen till priset lyfts Marie Jacobssons företagsamhet upp. Samtidigt som hennes sÀtt att utveckla sina verksamheter verkar vara starkt bidragande till utmÀrkelsen. Det kan lÄta sjÀlvklart att hon skulle arbeta med just lantbruk, men det Àr snarare tillfÀlligheter som kan tillskrivas hennes mormor och morfar.
â De hade ett lantbruk i Stenkyrka dĂ€r jag var mycket som barn. Jag har alltid tyckt det livet har varit spĂ€nnande, egentligen helt oberoende vilken typ av djur man har, sĂ€ger hon.
LISTAN: HÀr Àr samtliga pristagare
Och det handlar inte bara om djuren och jordbruket för Marie Jacobsson. Intresset för företagande har alltid varit stort.
â Jag skulle nog kunnat driva vilket företag som helst egentligen. Framför allt tycker jag att det Ă€r roligt att driva företag, sĂ€ger hon.
1988 gick flyttlasset frÄn Stenkyrka till Hejnum. Marie, tillsammans med sin dÄvarande man, blev arrendatorer av prÀstgÄrden. NÄgot som var direkt avgörande för Maries yrkesbana, inser hon i dag. DÄ köpte man 25 mjölkkor frÄn SkÄne.
â Hade vi inte fĂ„tt det sĂ„ tror jag inte jag hade varit lantbrukare idag. Möjligheten dök upp och vi tog den, sĂ€ger hon.
Verksamheten utökades successivt och besĂ€ttningen vĂ€xte till 40 kor, uppbundna. Samtidigt fanns tid för fler projekt. GĂ„rdens gamla stenugn blev central och pĂ„ sommaren bakade Marie Jacobsson upp till sex dagar i veckan med varumĂ€rket âPrĂ€stgĂ„rdensâ.
â Jag kunde sĂ€lja direkt till butik. Det var kanske en halvtidssysselsĂ€ttning för mig dĂ„ i ungefĂ€r tio Ă„rs tid. Det började egentligen med att jag blev nyfiken pĂ„ ugnen. Bland andra en granne hjĂ€lpte till och lĂ€rde mig om bakning.
Vad med brödbakandet fastnade du för?
â Det Ă€r nog företagandet dĂ€r ocksĂ„. Jag tycker det Ă€r kul att kunna utveckla nĂ„got och ta det vidare.
NÀr brödbakandet svalnade skulle det efter nÄgra Är bli aktuellt med ytterligare en sidoverksamhet. NÀmligen att ysta olika typer av ost med företaget HejnumkÀllingens mejeri.
â Jag hade gĂ„tt och tĂ€nkt pĂ„ det ganska lĂ€nge, att det vore roligt att göra nĂ„got pĂ„ det jag hade. Det hade gĂ€rna fĂ„tt vĂ€xa och bli större, men annat kom emellan, sĂ€ger hon.
Sedan 2012 har största fokus legat pÄ mjölkproduktion. Grannverksamheten förvÀrvades, innehÄllande bland annat tre mjölkrobotar. Sedan dess har Marie Jacobssons tillvaro prÀglats mest av mjölkproduktionen och mindre av sidoverksamheter. NÀrmast vÀntar att bygga kalvstall i en gammal ladugÄrd samt att fortsÀtta vara helt sjÀlvförsörjande pÄ foder, vilket gÄrden för första gÄngen var i Är.
Tillbaka till priset som Ă„rets landsbygdskvinna pĂ„ norra Gotland. En utmĂ€rkelse som kan motivera den tidigare âHejnumkĂ€llingenâ.
â Det Ă€r en extra sporre, absolut. Det motiverar en att fortsĂ€tta kĂ€mpa nĂ€r det kĂ€nns tufft.