Bondbrudar är tillbaka igen

Efter att kvinnliga lantbrukare önskat att umgås mer med varandra, har LRF startat igång Bondbrudar igen. Lantbruksbilagan besökte dem när vardagsmat av närodlade produkter stod på schemat.

 Ise Ljungqvist från Hejde och Karolina Pettersson från När tycker "det är roligt att träffa likasinnade", när Bondbrudar startat igen.

Ise Ljungqvist från Hejde och Karolina Pettersson från När tycker "det är roligt att träffa likasinnade", när Bondbrudar startat igen.

Foto: Mathilda Lavergren

Hejde2020-03-14 17:33

I Hejde Bygdegård ligger potatis, morötter, klarbär, kött och andra gotländska råvaror uppdukade. Kvinnor i olika åldrar som arbetar inom lantbruket har samlats runt det färgstarka bordet för att få ny inspiration till köket. Sussi Redig från LRF-styrelsen är den som berättar om kvällens recept som de ska laga tillsammans.  

– Det går jättebra att laga tacos eller kebab på gotländskt kött, men det är inte många som tänker på det när de lagar mat, säger Sussi Redig.

För några år sedan var det Länsförsäkringar tillsammans med LRF som anordnade träffarna. Nu har LRF plockat upp konceptet på egen hand. När Sussi Redig kom in i styrelsen förra året märkte hon att det fanns ett behov av mer kvinnligt nätverkande.  

– Kvinnor har en förmåga att försvinna i de gröna näringarna. Man kan se det i styrelser, vi ser det ofta i arbetet på gården, säger Sussi Redig.  

LRF bestämde sig för att starta upp träffarna igen och samlade ihop ett gäng med kvinnor, för att fråga dem vad de ville hitta på tillsammans.  

– Det var allt ifrån att ta motorsågskörkort, yoga, lära sig mer om ekonomin för gårdsbutik, ta jägarexamen, och laga vardagsmat, säger Sussi.  

Vardagsmat koka de ihop den kvällen Lantbruksbilagan hänger med Bondbrudarna. Sussi Redig har satt ihop en veckomatsedel med bland annat morotssoppa, gotländsk taco, pizza, fisk och hommus. Två som lagade ett av recepten tillsammans var Ise Ljungqvist från Hejde och Karolina Pettersson från När.  

– Det är roligt att träffa likasinnade. Oftast jobbar man med maken, eller en generation före eller efter, därför är det trevligt att komma ut och träffa lite annat folk, säger Karolina Pettersson.  

Lagar ni närodlad mat hemma?  

– När vi lagar kött så är det uteslutande gotländskt, det känns lite konstigt om vi skulle handla något annat, säger Ise.  

– Potatis, mjölk, kött och ägg har vi på gården, men det är kul att få lite ny inspiration här, på vad man kan laga av det man har hemma, säger Karolina Pettersson.  

Sussi tipsar om flera produkter som kan komma till användning mer i de gotländska köken.

– Använd dill och gräslök som kryddor, honung kan man använda på filen eller att baka med, nässlor måste användas mer och granskott är perfekt att göra en måltidsdryck av.  

–Antingen så kan man önska att få folk att producera mer, eller så kan man lära sig att ta hand om det man redan har, säger Sussi Redig.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!