Nytt liv i gamla kiosken i Havdhem – "Texas style fika"

En globetrotter med Texasmenyn i bagaget. Men samtidigt redan rotad i den gotländska myllan – och näringslivet. Möt Emily Bolon och Havdhems nya samlingsplats.

Emily Bolon vill ha utskänkningstillstånd någon gång i framtiden, men en sak i taget.

Emily Bolon vill ha utskänkningstillstånd någon gång i framtiden, men en sak i taget.

Foto: Simon Bendelin

Havdhem2021-04-15 12:05

Emily Bolon verkar redan, efter ganska kort tid, som en väldigt rotad Havdhemsbo. Men hon saknar smakerna från det Texas hon lämnat bakom sig – och dem tar hon nu med sig till socknens före detta kiosk.

Där blir det i framtiden "Texas style fika" med amerikanska efterrätter – men även tacos. Då handlar det inte om någon hård, svensk "snäckskalsvariant", utan om något man lägger på ett mjukt bröd och gärna äter redan tidigt på morgonen.

– När jag flyttade till Sverige från Austin, för fyra år sedan, saknade jag kombinationen av en varm, smakrik frukosttaco och riktigt gott kaffe. Mina svenska vänner brukar bli förvånade när jag pratar om tacos till frukost. Men säger du samma sak till någon från Texas kommer det vattnas i munnen på dem, berättar den nyblivna kaféägaren i Havdhem.

undefined
"Here and Now" ligger centralt i Havdhem och är tänkt som en samlingsplats.

Hon har bott och arbetat över hela världen, fick till slut ett jobb inom klädbranschen i Stockholm och bestämde sig för att stanna i Sverige.

– Det är ett land vars värderingar jag delar. Det finns en respekt inom samhället, en kärlek till naturen och en känsla av balans, säger Emily Bolon.

Till Sudret hittade hon för drygt ett år sedan och det är tänkt att bli slutstationen, "the final stop", för denna globetrotter.

– Jag hyrde en stuga på en gård nära Havdhem och den blev snabbt som ett hem. Jag gillar känslan av lokal samhörighet i socknen och det stilla livet på gården, med dess "mikrosäsonger"; när vi odlar, när vi tar in höet, när fåglarna kommer tillbaka...

undefined
Ett foto inne i kafét, eller kiosken, visar hur den såg ut en gång i tiden.

Samtidigt har hon anställningen i Stockholm kvar och behövde kunna ägna sig åt det jobbet också. Hon körde därför runt på Sudret, i mars förra året, på jakt efter en bra cappuccino och en stark internetuppkoppling.

– Jag hittade ingenting som erbjöd det just då, det mesta är öppet bara på somrarna.

Flera gånger åkte hon förbi den nedlagda kiosken i Havdhem och tänkte att det var synd, att den stod där helt igenbommad.

När Emily Bolon fick reda på att den låg ute till försäljning slog hon till, med egna sparpengar som finansiering.

– Kaféet har jag döpt till "Here and now", för när jag köpte det levde jag verkligen i nuet. Det kändes som något jag kan bygga upp tillsammans med ortsborna, ett välkomnande ställe där vem som helst kan stanna till och ta en kaffe. Det blir motsatsen till vita dukar här.

undefined
Fika med amerikansk touch; då lär brownies vara givna på menyn.

Lokalsamhället är redan inkopplat, både som distributörer och hantverkare under renoveringsarbetet, men även som kontakter när det ska levereras ekologiska råvaror framöver.

Detta blandas med det amerikanska inflytandet, samt lyxkaffe från en noga utvald leverantör på fastlandet.

– Representanter från rosteriet kommer att vara med när jag öppnar. Målet är att ha Gotlands godaste kaffe!

En plats för kultur är det också tänkt att bli.

– Folk älskar att läsa här på ön, det finns ju så många bokklubbar. Så jag kommer att sälja en del böcker, på olika ämnen som intresserar mig. I högtalarna kommer ni höra mycket Johnny Cash och Willie Nelson, men jag funderar också på en scen utanför om någon vill komma hit och spela.

undefined
Emily Bolon vill ha utskänkningstillstånd någon gång i framtiden, men en sak i taget.

Allt kommer dock inte vara klart till "smygöppnandet" i pingst. Det finns en del kvar att göra, personal att anställa, och så vidare.

– Det ska helst bli ett året runt-ställe, men jag har fortfarande ett annat jobb och måste ta det steg för steg, "lagom" ni vet. Jag har inte heller målet att bli miljonär, utan vill bidra med något till samhället här.

Tacos

Tacos är, enligt Nationalencyklopedin, en mexikansk specialitet med tunna majsbröd och kryddstarka varma eller kalla fyllningar, t.ex. köttfärssås.

Brödet kan dock vara gjort på vetemjöl också och vad man lägger på varierar.

Det vi i Sverige kallar för tacos är egentligen texmex – en blandning av matinfluenser från Texas och Mexiko.

Austin, Texas, brukar kalla sig för hemstaden för just "frukosttacos". Detta har dock debatterats flitigt inom expertisen.

Källor: NE.se, Aftonbladet, Texas monthly

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!