Emily Bolon verkar redan, efter ganska kort tid, som en vĂ€ldigt rotad Havdhemsbo. Men hon saknar smakerna frĂ„n det Texas hon lĂ€mnat bakom sig â och dem tar hon nu med sig till socknens före detta kiosk.
DĂ€r blir det i framtiden "Texas style fika" med amerikanska efterrĂ€tter â men Ă€ven tacos. DĂ„ handlar det inte om nĂ„gon hĂ„rd, svensk "snĂ€ckskalsvariant", utan om nĂ„got man lĂ€gger pĂ„ ett mjukt bröd och gĂ€rna Ă€ter redan tidigt pĂ„ morgonen.
â NĂ€r jag flyttade till Sverige frĂ„n Austin, för fyra Ă„r sedan, saknade jag kombinationen av en varm, smakrik frukosttaco och riktigt gott kaffe. Mina svenska vĂ€nner brukar bli förvĂ„nade nĂ€r jag pratar om tacos till frukost. Men sĂ€ger du samma sak till nĂ„gon frĂ„n Texas kommer det vattnas i munnen pĂ„ dem, berĂ€ttar den nyblivna kaféÀgaren i Havdhem.
Hon har bott och arbetat över hela vÀrlden, fick till slut ett jobb inom klÀdbranschen i Stockholm och bestÀmde sig för att stanna i Sverige.
â Det Ă€r ett land vars vĂ€rderingar jag delar. Det finns en respekt inom samhĂ€llet, en kĂ€rlek till naturen och en kĂ€nsla av balans, sĂ€ger Emily Bolon.
Till Sudret hittade hon för drygt ett Är sedan och det Àr tÀnkt att bli slutstationen, "the final stop", för denna globetrotter.
â Jag hyrde en stuga pĂ„ en gĂ„rd nĂ€ra Havdhem och den blev snabbt som ett hem. Jag gillar kĂ€nslan av lokal samhörighet i socknen och det stilla livet pĂ„ gĂ„rden, med dess "mikrosĂ€songer"; nĂ€r vi odlar, nĂ€r vi tar in höet, nĂ€r fĂ„glarna kommer tillbaka...
Samtidigt har hon anstÀllningen i Stockholm kvar och behövde kunna Àgna sig Ät det jobbet ocksÄ. Hon körde dÀrför runt pÄ Sudret, i mars förra Äret, pÄ jakt efter en bra cappuccino och en stark internetuppkoppling.
â Jag hittade ingenting som erbjöd det just dĂ„, det mesta Ă€r öppet bara pĂ„ somrarna.
Flera gÄnger Äkte hon förbi den nedlagda kiosken i Havdhem och tÀnkte att det var synd, att den stod dÀr helt igenbommad.
NÀr Emily Bolon fick reda pÄ att den lÄg ute till försÀljning slog hon till, med egna sparpengar som finansiering.
â KafĂ©et har jag döpt till "Here and now", för nĂ€r jag köpte det levde jag verkligen i nuet. Det kĂ€ndes som nĂ„got jag kan bygga upp tillsammans med ortsborna, ett vĂ€lkomnande stĂ€lle dĂ€r vem som helst kan stanna till och ta en kaffe. Det blir motsatsen till vita dukar hĂ€r.
LokalsamhÀllet Àr redan inkopplat, bÄde som distributörer och hantverkare under renoveringsarbetet, men Àven som kontakter nÀr det ska levereras ekologiska rÄvaror framöver.
Detta blandas med det amerikanska inflytandet, samt lyxkaffe frÄn en noga utvald leverantör pÄ fastlandet.
â Representanter frĂ„n rosteriet kommer att vara med nĂ€r jag öppnar. MĂ„let Ă€r att ha Gotlands godaste kaffe!
En plats för kultur Àr det ocksÄ tÀnkt att bli.
â Folk Ă€lskar att lĂ€sa hĂ€r pĂ„ ön, det finns ju sĂ„ mĂ„nga bokklubbar. SĂ„ jag kommer att sĂ€lja en del böcker, pĂ„ olika Ă€mnen som intresserar mig. I högtalarna kommer ni höra mycket Johnny Cash och Willie Nelson, men jag funderar ocksĂ„ pĂ„ en scen utanför om nĂ„gon vill komma hit och spela.
Allt kommer dock inte vara klart till "smygöppnandet" i pingst. Det finns en del kvar att göra, personal att anstÀlla, och sÄ vidare.
â Det ska helst bli ett Ă„ret runt-stĂ€lle, men jag har fortfarande ett annat jobb och mĂ„ste ta det steg för steg, "lagom" ni vet. Jag har inte heller mĂ„let att bli miljonĂ€r, utan vill bidra med nĂ„got till samhĂ€llet hĂ€r.