Malva överlevde farliga hundsjukdomen

Gotland är ovanligt drabbat och flera hundar har dött. Åsa Sjöbergs tik Malva överlevde mot alla odds. Att ha koll på sin hunds mående, och att vaccinera, är råd till öns hundägare.

Malva är i dag en pigg och glad hund. När hon var som sjukast låg hon med dropp och hoppet var nästan ute att hon skulle klara sig, berättar Åsa Sjöberg.

Malva är i dag en pigg och glad hund. När hon var som sjukast låg hon med dropp och hoppet var nästan ute att hon skulle klara sig, berättar Åsa Sjöberg.

Foto: Henrik Radhe

Havdhem2022-11-21 11:15

Leptospiros är en bakteriesjukdom som drabbar hundar. De kan få blodiga diarréer och hög feber. Sjukdomen, som måste behandlas med antibiotika, är anmälningspliktig och kan även överföras som smitta till människor. 

Under hösten har flera gotländska hundar dött av bakterien, som hade en omfattande våg även hösten 2019.

undefined
Malva och Åsa Sjöberg, ett team i vått och torrt som delar intresset för jakt.

– Malva låg där, och var inte som vanligt. Hon skakade och jag tog en temp på henne. Då hade hon över 40 grader, säger Åsa Sjöberg och berättar att hundar normalt har en grads högre kroppstemperatur än människor.

Åsa tackar sitt goda sinne för hur djuren mår att hennes engelska springerspaniel Malva är i livet. Nu leker hon med familjens jaktlabradorer Stella och Abbie och ingen kan tro att hon för tre år sedan svävade mellan liv och död. 

Istället för att åka till jobbet den där morgonen tog Åsa Malva med sig för kontroll hos veterinären.

– Att vi kom så snabbt räddade livet på henne, säger hon och berättar om andra vars hundar inte överlevt.

Åsa berättar hur veterinären först var osäker på vad Malva drabbats av.

– Hon var gul i ögonen, kräktes hemskt och de trodde att hon var förgiftad, säger Åsa och berättar att Malvas mage röntgades två gånger och att leverprover skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för analys.

undefined
Här i hundsängen låg Malva apatisk och utslagen med dropp. Åsa Sjöberg är glad att hon tog minsta tecken på sjukdom på allvar och ringde veterinär i tid.

Gotland saknar djursjukhus och svårt medtagen fick Malva följa med hem igen, med antibiotika och dropp.

– Veterinären trodde inte att hon skulle överleva. Det trodde inte jag heller, säger Åsa och berättar hur Malva var så svag att hon fick vatten på en tesked.

Hon blev långsamt bättre, men bakterierna kan finnas kvar i veckor.

– Vi har tre hundar och två katter. I två månader fick vi hålla dem isär från varandra och ha handskar på oss när vi skulle ge Malva tabletter ner i halsen, säger Åsa och berättar att hon själv först inte fick gå till jobbet, men sedan fick lugnande besked:

– Om jag inte var sjuk var det omöjligt att jag skulle kunna föra smittan vidare.

undefined
Malva är i dag en pigg och glad hund. När hon var som sjukast låg hon med dropp och hoppet var nästan ute att hon skulle klara sig, berättar Åsa Sjöberg.

När smittan nu finns på ön menar Åsa Sjöberg att man inte ska oroa sig, men att man ska göra vad man kan för att ens hund ska klara sig.

– Jag tycker att man ska vaccinera den, och hålla koll på hundens allmäntillstånd. Har man en sjuk hund ska man vidta alla restriktioner, säger hon och berättar att Malva bara fick rastas på tomten, tills hon hade friskförklarats.

Åsa tror att det var råttor och möss som smittade Malva. Hon hade rört sig intill en ladugård, att hon hade ett litet sår i munnen gjorde henne mottaglig.

– Det handlar om kroppsvätskor som måste in i systemet.

undefined
Malva är en engelsk springerspaniel av jaktvariant, det var också ute i markerna som hon antagligen smittades av leptospiros.

SVA råder inte till allmän vaccinering mot leptospiros. Veterinär Lotta Persson menar att läget nu är speciellt på Gotland.

– När vi har flera fall tycker jag att man ska vaccinera sin hund. Framför allt om man bor på landet, där det finns råttor och möss som springer omkring.

Hon berättar att ön har fler fall än övriga Sverige.

– Jag tror att det är de varma fuktiga höstarna som gör att bakterierna överlever här, säger hon och berättar att SVA nu har bett öns veterinärer att skicka in journaler på misstänkta och positiva fall.

Bland de hundar som inte klarat sig finns olika raser, men flera stövare, och hundar som rört sig på landet kring djur på gårdar just den här blöta årstiden.

– Där finns det råttor som kan ha kissat. Om ens hund får diarré ska man kontakta sin veterinär omgående, säger Lotta Persson.

undefined
Malva, Stella och Abbie, en livlig och självklar del av familjen i Havdhem. Att reagera direkt när ens hund visar avvikande beteende eller symptom på sjukdom är viktigt, menar Åsa Sjöberg.
Leptospiros

En bakteriesjukdom som kan drabba både människa och djur. 

Infektion hos hund orsakar oftast inte sjukdom, men i en del fall utvecklas allvarlig, till och med dödlig sjukdom.

Gnagare är viktiga bärare, smitta via kontaminerat, relativt varmt och stillastående vatten är typisk smittoväg. 

Sprids via urin från smittade djur, genom direktkontakt eller via vatten eller blöt jord som förorenats av urin. 

Smitta kan tränga in i små sår eller rispor men även via mun och ögon.

Källa: SVA/Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!