Sekunder avgör när snabbplöjarna kör gasen i botten

Att plöja en åker så fort som möjligt är att gå tvärtemot alla regler och något som görs för skojs skull. Att dessutom göra det hela till en tävling visade sig vara en omedelbar åskådarsuccé.

Lantbruksentusiaster. Filip Molinder, Robert Jakobsson, Simon Niklasson och Sören Sandqvist håller i trådarna när publikmagneten hastighetsplöjning avgörs. En av de tävlande är Moa Jakobsson.

Lantbruksentusiaster. Filip Molinder, Robert Jakobsson, Simon Niklasson och Sören Sandqvist håller i trådarna när publikmagneten hastighetsplöjning avgörs. En av de tävlande är Moa Jakobsson.

Foto: Eleonor Svensson

Hastighetsplöjning (GA)2016-05-20 13:25

– Första året var det lite kaosartat. Vi hade räknat med 200 till 250 personer, men det kom långt över 1 000, säger tävlingsledare Robert Jakobsson vid Myre i Fardhem.

Han är den som upplåter en av sina åkrar till den årliga hastighetsplöjningen som förra året lockade 1 500 gotlänningar.

En av dem som ska tävla är Moa Jakobsson, som till vardags arbetar i jordbruket, och på lördag får ett avbrott i brukssysslorna.

– Det är det som är kul, att man får gasa lite och köra annorlunda, säger hon.

Bakom den något annorlunda tävlingen står LRF Fardhem-Linde-Lojsta, en förening med cirka 140 medlemmar. Idén till hastighetsplöjningen kommer delvis från förlagan Plöjningsfestivalen i Laholm och en tanke som föddes på en styrelseutbildning.

– Sedan förstod vi att de i När också funderat på att göra det och då fick vi skynda oss så att vi hann före Närborna, säger Simon Niklasson.

Redan från start blev hastighetsplöjningen ett jättearrangemang och på lördag hjälper runt 60 volontärer till för att parkering, försäljning och allt praktiskt ska rulla på. Förberedelserna är också noggranna.

– Vi gör det för att vi inte begriper bättre, säger Sören Sandqvist.

Att anordna ett rent nöjesevenemang i den mycket korta pausen mellan vårbruket och vallskörden behövs, enligt Robert Jakobsson, och kanske särskilt i år.

– Det är en ganska tung stämning just nu. Två stora gårdar har fått lägga ner, mjölkpriset är dåligt och även spannmålspriset, säger han.

På lördag startar 18 ekipage, där traktorer från 60-talet till dagens modeller återfinns. En del går in för att trimma sina motorer rejält medan ett och annat originellt hemmabygge dykt upp.

– Det brukar vara med en del äldre traktorer som byggts om med till exempel en lastbilsmotor, konstaterar Simon Niklasson.

För att bli en framgångsrik hastighetsplöjare hänger ganska lite på själva fordonet, det är snarare körtekniken som avgör. De hastighetsplöjare som lyckas har en sak gemensamt, enligt Sören Sandqvist:

– De har inget begrip.

Robert Jakobsson delar hans bild av att våghalsiga förare tar sig långt.

– Det gäller att inte ha några gränser, säger han.

Gotland har en, än så länge, ohotad mästare i hastighetsplöjning. Vinnare två år i rad är öns störste traktorkändis, Rickard Nilsson från Burs. Förutom att hans synts i TV4:s "Unga bönder" är han ägare till Terror-traktorn som närmar sig 26 (!) miljoner visningar på Youtube.

– Men i år blir det nog tajtare och han kan få utmaning. Kanske av bror hans, säger Robert Jakobsson.

Han är den som ansvarar för själva tävlingen, där det gäller att plöja sju varv på kortast tid. En 80 meter lång teg plöjs, av de bästa, på cirka fyra minuter. Det är inte ovanligt att röken står svart ur traktorernas avgasrör.

– Det är bara sekunder som skiljer åt i toppen, säger Robert Jakobsson.

De som kör fortast kommer upp i en hastighet på 35 kilometer i timmen. Men vid en hastighet som ligger runt fem gånger ett gammaldags plöjningstempo studsar det rejält i förarhytten.

– Men det är bara att ge järnet som gäller, säger han.

Att plöja marken så fort det går tvärtemot allt som en bonde fått lära sig, där det finns en stark yrkesstolthet i själva plöjningen, som ju har stor betydelse för växtligheten. Det är också det som gör det så roligt, tycker Simon Niklasson.

– Historiskt så ska plöjningen vara spikrak och man mäter nästan med tumstocken. Det går egentligen inte att göra såhär, att köra en plog i marken i 30 kilometer. Det här går tvärtemot allt, säger Simon Niklasson

Hastighetsplöjningen är långt ifrån den brukssyssla som gänget annars ägnar sig åt. Inställningen till just plöjning varierar något. För Sören Sandqvist är det ett nödvändigt ont medan Filip Molinder kan njuta av stunden, förutsatt att det går som det ska.

– Då är det rätt fridfullt att plöja, konstaterar han.

I morgon blir det dock allt annat än fridfullt. Ett tips, särskilt till de yngre åskådarna, är att packa med sig hörselkåpor. För dem som vill få en riktig dos av motorer finns verkligen chansen eftersom det i pauserna anordnas traktorpulling.

– Vår ambition är att det ska skramla hela tiden, avslutar Simon Niklasson.

Hastighetsplöjning

På lördag anordnas hastighetsplöjning vid Myre i Fardhem. 18 förare gör upp om vem som plöjer en bestämd sträcka på kortast tid.

Arrangörer är lokalavdelningen LRF Fardhem-Linde-Lojsta. Premiäråret besöktes av mer än 1 000 åskådare och förra året var publiksiffran 1 600.

I Laholm anordnas årligen en plöjningsfestival där det också tävlas i denna sport.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om