Oklart vem som tar Centerns plats i riksdagen

Sent på valdagens kväll stod det klart att Centerpartiet tar det andra riksdagsmandatet på Gotland. Nu återstår frågan; vilken kandidat kommer att ta platsen?

Gabriella Hammarskjöld har spridit affischer och 7 000 flyers om sina hjärtefrågor.

Gabriella Hammarskjöld har spridit affischer och 7 000 flyers om sina hjärtefrågor.

Foto: Lasse Linusson

HÄR ÄR KANDIDATERNA2018-09-11 08:45

I valtider är ingenting säkert men ”säkert” är den beteckning som oftast används om Socialdemokraternas riksdagsmandat. Socialdemokraterna blev också mycket riktigt största parti på Gotland och tog det ena av länets två mandat. Riksdagsledamoten Hanna Westerén står överst på valsedeln.

Det andra mandatet tillfaller Centerpartiet, som i årets val hämtade in Moderaternas stora försprång från 2014. Det är 24 år sedan Gotland senast representerades av en centerpartist, då bestod Gotlandsbänken av Ulla Pettersson (S) och Gunhild Bolander (C).

Under två mandatperioder sedan dess har Socialdemokraterna tagit båda mandaten. Sedan 2006 har konstellationen varit en socialdemokrat och en moderat. Efter årets val tappar Jesper Skalberg Karlsson (M) sin plats i riksdagen.

I det preliminära resultatet leder Centerpartiet med 331 röster. Framgången för partiet är exceptionell.

Lars Thomsson, 54, nationell vindkraftsamordnare, står överst på Centerpartiets gotländska riksdagsvalsedel. Han gör sin åttonde valrörelse och den fjärde som riksdagskandidat.

– Jesper Skalberg har gratulerat mig, säger han och tillägger försiktigtvis:

– Men han kanske borde ha gratulerat Centerpartiet, för personrösterna är inte räknade.

Lars Thomsson har spridit 6 000 personvalsfoldrar över hela ön.

– Jag har lagt ner mycket kraft på att få väljare att kryssa mig. Jag har arbetat heltid tolv timmar om dagen sedan midsommar.

På listans andra plats finns Gabriella Hammarskjöld, 44, miljöchef på Nordkalk och agronom.

– Jag vill in i riksdagen och lade upp en plan efter vårstämman 2017, när Centerpartiet tog fram fem riksdagskandidater som sedan turnerade runt på ön. Jag startade en kampanjsida och började skriva debattinlägg i GT, det har blivit 30 inlägg. Jag har fått otroligt mycket respons, säger hon.

Hennes hjärtefrågor är innovativt och hållbart miljöarbete, klimatfrågor och stärkt svensk livsmedelsproduktion. Hon har spridit affischer och bortemot 7 000 flyers med det budskapet.

– Vi är bara till hälften självförsörjande när det gäller livsmedel. Det vill jag ändra på.

Sannolikt är det framför allt dessa två kandidater som det framför allt handlar om när personvalsrösterna ska räknas. Men det finns anledning att flagga för möjliga överraskningar. Som förre Centerpartiledaren Gunnar "Rådom" Hedlund sa i ett annat sammanhang: "Vi föredrar att inte sälja skinnet innan björnen är skjuten". Alla som tar sig förbi procent- och antalsspärrarna i personval konkurrerar i rösträkningen.

Flest kryss vinner, konstaterar Lars Thomsson. Han är medveten om en nackdel för egen del, då inte alla väljare inser att även ett förstanamn på en valsedel behöver kryssas om väljaren vill lyfta fram den politikern.

Eva Bofride, 53, har genom sitt arbete som ledarskribent på Gotlänningen en stor daglig läsekrets. Stefan Nypelius, 52, affärsrådgivare på listans fjärde plats och Gunnel Lindby, 65, kontorschef på femte plats är andra politiker som kan komma att delta i krysskampen.

På södra Gotland är Centern traditionellt starkt och i årets val har man haft stora framgångar på Sudret. Där är Jonas Niklasson, 52, lärare/företagare ett välkänt namn. Det är en politiker som är populär i breda kretsar, med ett starkt socialt engagemang, inte minst för nyanlända.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om