Ryskt utbyte gav Jakob krigsdagbok i original

Efter flera år försök har historikern Jakob Ringbom originalet av sovjetiska ubåten L-21:s krigsdagbok i sin hand. ”Nu har jag spännande läsning framför mig” säger han.

Historikern och författaren Jakob Ringbom har i tio års tid forskat kring ångfartyget Hansas förlisning i november 1944. Ett genombrott i arbetet har nu kommit sedan han fått tag i sovjetiska ubåten L-21:s krigsdagbok.

Historikern och författaren Jakob Ringbom har i tio års tid forskat kring ångfartyget Hansas förlisning i november 1944. Ett genombrott i arbetet har nu kommit sedan han fått tag i sovjetiska ubåten L-21:s krigsdagbok.

Foto: Magnus Ihreskog/arkiv

HANSA2019-03-10 07:00

Klockan 05.57 den 24 november 1944 sjönk Gotlandsbolagets ångare Å/F Hansa i Östersjön sedan hon torpederats av den sovjetiska ubåten L-21 på sin väg mellan Nynäshamn och Visby.

84 av de 86 personerna ombord omkom, bland dem Jakobs farfar, lättmatrosen Jens Ringbom.

I tio års tid har Jakob Ringbom forskat kring Hansas öde, bland annat har han skrivit en roman om dess sista färd och personerna ombord, ”När äppelträden blommar”.

Den krigsdagbok som plötsligt fanns i hans mejlbox i veckan är, säger han, ett genombrott i hans forskning.

– En del av det här materialet är tidigare känt, men jag har hela tiden tvingats referera till något jag själv inte sett. Nu har jag förstahandsinformationen, det är helt enormt.

Jakobs tes är att han fått tag i L-21:s attackrapport, där det beskrivs hur fartyget opererat, vilka objekt som sänkts och ibland inte sänkts.

Ännu vet han inte, allt är skrivet på ryska. Nu gäller att hitta en vederhäftig översättare som känner terminologin och som inte lockas att sprida innehållet vidare.

Det är flera års arbete som till slut givit historisk frukt. För tre år sedan kom Jakob Ringbom, boende i Hamra, via mejl i kontakt med en rysk ubåtsforskare med vilken han hade ett omfattande utbyte. Tills det efter något år blev helt tyst.

Han skickade mejl på mejl men fick inga svar och gav nästan upp till slut, berättar han.

– Men så var jag på Riksarkivet i Stockholm och hittade en dokumentation över misstänkta sovjetiska ubåtspositioner i Östersjön under andra världskriget, fick tillstånd att fotografera av det och mejlade allt till min kontakt i Ryssland.

Dagen efter damp krigsdagboken från L-21 ner i mejlboxen, avfotograferad på marinarkivet i Moskva.

– När jag gav något till honom fick jag något tillbaka. Att öppna det där mejlet...jag ryser bara jag pratar om det...det var så stort, jag har gått i två dagar och njutit av att det finns här i huset, säger han.

Vad det hela kommer att leda till vet han inte, först måste han ta reda på vad det står på de två maskinskrivna sidorna, förhoppningsvis rymmer det något tidigare okänt.

Men det har redan öppnat möjligheter för nya bokprojekt, en idé är en faktabok om det svensk-sovjetiska ubåtskriget under andra världskriget.

– Jag måste bara smälta det här först, säger han. För mig som forskare och historiker är det här otroligt stort.

Vad är det som fascinerar så med den här fartygskatastrofen?

– När man sätter sig in i förlisningarna stiger människorna fram, det är det ena. Det andra är att jag verkligen vill veta vad som hände.

L-21

Den sovjetiska ubåten L-21, med kapten Sergej Mogilevskij som befälhavare, sänkte den 24 november 1944 passagerarfartyget Å/F Hansa på dess väg mellan Nynäshamn och Visby. 84 av de 86 personer ombord omkom.

Först i början av 1990-talet bekräftade ryska myndigheter sin inblandning i förlisningen. Varken motiv eller orsak till katastrofen är däremot känd.

L-21 sänkte, utöver Hansa, även åtta tyska krigsfartyg i Östersjön under andra världskriget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om