Leila Lindholm: ”Alla platser pĂ„ Gotland Ă€r sĂ„ fina”

FrĂ„n lyxkrogar runt om i vĂ€rlden till tv-rutan och nu till Ihre GĂ„rd. Leila Lindholm ser det som sitt jobb att skapa upplevelser – och bakar inte lika mycket som man kan tro.

”Min syrra Ă€r ett jĂ€ttestort fan av dig. Hon kommer bli sĂ„ avundsjuk”, sĂ€ger Sofia Ura, som Ă€r pĂ„ besök frĂ„n Linköping.

”Min syrra Ă€r ett jĂ€ttestort fan av dig. Hon kommer bli sĂ„ avundsjuk”, sĂ€ger Sofia Ura, som Ă€r pĂ„ besök frĂ„n Linköping.

Foto: Henrik Radhe

Hangvar2023-07-20 12:10

Framför den fÀrgglada inredningsbutiken i Ihreviken stÄr Leila Lindholm. Att starta en popup-butik pÄ Gotland skedde egentligen av en slump.

– Min kompis familj Ă€ger fastigheten och tipsade mig om att lokalen stod ledig, berĂ€ttar Leila Lindholm.

Förutom att hon seglat och cyklat mycket pÄ ön som barn har hon Àven spelat in olika program pÄ Gotland. Vid frÄgan om sina favoritstÀllen pÄ ön funderar hon lÀnge innan hon svarar.

Leila Lindholm har varit mycket pÄ Gotland men har för nÀrvarande inga tankar pÄ att skaffa ett stÀlle pÄ ön. "Vi bor i Mariefred vilket ocksÄ Àr en sommaridyll", sÀger hon.
Leila Lindholm har varit mycket pÄ Gotland men har för nÀrvarande inga tankar pÄ att skaffa ett stÀlle pÄ ön. "Vi bor i Mariefred vilket ocksÄ Àr en sommaridyll", sÀger hon.

– Jag tycker att alla platser pĂ„ ön Ă€r sĂ„ fina och att Visby Ă€r en fantastisk stad. Det Ă€r nĂ„got sĂ„ speciellt med bĂ„de naturen och arkitekturen hĂ€r. Och det dramatiska vattnet lĂ€ngst kusten.

Leila Lindholm har aldrig haft tankarna pĂ„ att hĂ„lla pĂ„ med nĂ„got annat Ă€n matlagning. Hon har gjort en resa frĂ„n restaurangskolan till trestjĂ€rniga restauranger i New York och tv-programmet ”Leila bakar”. För att vara aktuell och efterfrĂ„gad har drivet, kunskapen och kreativiteten stĂ€ndigt behövt förnyas – nĂ„got som gör jobbet sĂ„ roligt, menar Leila Lindholm.

– Jag tĂ€nker att mitt jobb Ă€r att skapa upplevelser. I kokböckerna till exempel har man ju ett tema rakt igenom och försöker skapa en historia genom recepten och miljön pĂ„ bilderna.

Intervjun avbryts nÀr tvÄ kvinnor ser att det Àr Leila Lindholm som sitter utanför butiken. Fram springer Sofia Ura med vÀninnan Sanna Olofsson som Àr pÄ besök frÄn Linköping. Sofia Ura har en syster som Àr ett stort fan av kÀndiskocken.

”Min syrra Ă€r ett jĂ€ttestort fan av dig. Hon kommer bli sĂ„ avundsjuk”, sĂ€ger Sofia Ura, som Ă€r pĂ„ besök frĂ„n Linköping.
”Min syrra Ă€r ett jĂ€ttestort fan av dig. Hon kommer bli sĂ„ avundsjuk”, sĂ€ger Sofia Ura, som Ă€r pĂ„ besök frĂ„n Linköping.

– Gud, hon kommer mörda mig om jag inte tar en bild med dig, sĂ€ger Sofia Ura och tar en bild med Leila Lindholm innan hon springer in i butiken för att köpa en av hennes böcker som sedan blir signerad av tv-profilen.

VÀl tillbaka till intervjun fÄr Leila Lindholm frÄgan om hur trenderna i branschen har förÀndrats.

– NĂ€r jag började var allt vĂ€ldigt inspirerat av USA men nu Ă€r vi tillbaka till ”tantfika” med kolasnittar, hallongrottor och andra klassiska smĂ„kakor. Det Ă€r en fin trend eftersom det Ă€r ett kulturarv och jag uppskattar verkligen de svenska recepten.

Trots kĂ€rleken till matlagning och bakning har Leila Lindholm lagt det Ă„t sidan de senaste Ă„ren för att satsa helhjĂ€rtat pĂ„ sitt entreprenörskap. En stor del av dagarna gĂ„r Ă„t till att driva sina butiker och sin nĂ€tshop – verksamheter som fokuserar pĂ„ livsstil och inredning snarare Ă€n bakelser.

– Nuförtiden försöker jag hĂ„lla koll pĂ„ alla olika delar av verksamheten och Ă„ker ofta ut till butikerna eller sitter framför datorn och jobbar med webbshopen. Om man inte har ett cafĂ© eller en restaurang lagar man inte mer mat Ă€n nĂ„gon annan, sĂ€ger hon innan hon fortsĂ€tter:

– Men jag bakar fortfarande om jag hĂ„ller pĂ„ med ett jobb eller om jag blir bortbjuden till nĂ„gon.

Leila Lindholm har varit med i tv sedan tjugoÄrsÄldern. Hon berÀttar att hon har svÄrt att se sig sjÀlv i rörligt format, trots att hon Àr sÄ van.
Leila Lindholm har varit med i tv sedan tjugoÄrsÄldern. Hon berÀttar att hon har svÄrt att se sig sjÀlv i rörligt format, trots att hon Àr sÄ van.

KÀnns det trÄkigt att fÄ sÄ mycket frÄgor om bakning efter alla dessa Är?

– Jag kĂ€nner mig helt okej med det. ”Leila bakar” Ă€r sĂ„ starkt förknippad med vem jag Ă€r bland hela svenska folket, vilket jag förstĂ„r, sĂ€ger Leila Lindholm.

Under produktionen av program som ”Leilas jul”, ”Leilas supermat” och ”Vilda kockar” syntes Leila Lindholm i tv-rutan flera gĂ„nger i veckan. Att se sig sjĂ€lv pĂ„ tv har hon dĂ€remot svĂ„rt för, berĂ€ttar hon.

– Konstigt nog spelar det ingen roll att jag Ă€r sĂ„ van; jag har aldrig tittat pĂ„ mina program i efterhand förutom nĂ€r barnen vill se tillbaka pĂ„ programmen. Jag tycker ocksĂ„ att det Ă€r jobbigt att vara med pĂ„ bild för jag Ă€r sĂ„ sjĂ€lvkritisk, sĂ€ger hon innan hon fortsĂ€tter:

– Det handlar inte om att jag inte tycker om mig sjĂ€lv utan att jag Ă€r obekvĂ€m med att se mig sjĂ€lv pĂ„ det sĂ€ttet och speciellt i rörligt format.

Med en lÄng karriÀr i branschen Àr det mycket som har Àndrats i Leila Lindholms liv. Tv- och kokboksjobben Àr projekt som vÀxer fram över tid, medan kraven Àr höga pÄ att stÀndigt skapa nytt innehÄll pÄ sociala medier.

Den stora kÀrleken för mat och bak har resulterat i ett lika stort intresse för köksredskap och inredning.
Den stora kÀrleken för mat och bak har resulterat i ett lika stort intresse för köksredskap och inredning.

– Man mĂ„ste vara med pĂ„ alla plattformar nu och det kan vara stressigt. Jag försöker variera innehĂ„llet pĂ„ sociala medier och producera aktuellt innehĂ„ll, Ă€ven om jag inte hinner med sĂ„ mycket som jag hade velat.

Framöver vÀntas Leila Lindholm ha lika fullt upp som alltid.

– Jag har som mĂ„l att bli klar med en ny familjekokbok som jag pĂ„började under pandemin. Sedan fĂ„r vi se hur det blir med det tv-projekt jag hĂ„llit pĂ„ med den senaste tiden, sĂ€ger hon.

Leilas sommarbakelser

Leila Lindholm tipsar om sina fem bÀsta bakelser pÄ sommaren.

1. PinocchiotÄrta med citron- och vallmobotten, gÀrna med marÀng och bÀr pÄ toppen.

2. Sockerkaka smaksatt med citron och kardemumma, serverad med en kula glass till.

3. Rabarbergalette gjord pÄ mördeg med mandelmassakrÀm.

4. Budapestbakelse med hasselnötsbotten och bigarrÄer.

5. Alla slags smÄkakor: mandelkubb, kolasnittar och hallongrottor. "BÀst Àr att man kan variera kakorna i all oÀndlighet", sÀger hon.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!