På några årtionden har Adelsgatan gått från A till B-läge. Butiker har flyttat ut från innerstan, handeln på internet konkurrerar och nya handelsområden har vuxit utanför murarna.
– Vi driver ett projekt inom Hållbara Gotland och Peter Larsson-pengarna, med frågeställningar och samhällsutveckling större än vad ett företag mäktar med, säger Julius Bengtsson, verksamhetsledare på Science Park Gotland.
I eftermiddag bänkar sig 35 personer, butiksägare, fastighetsägare, hotellägare, företrädare från Region Gotland och studenter från Campus Gotland, för att tillsammans med Adelsgatans och Hästgatans föreningar ta fram konkreta idéer för Adelsgatans framtid. Mötet leds av Sofie Lindblom, tidigare innovationschef på Spotify.
– Vi har stora förhoppningar och vår målsättning är att det ska leda till faktisk förändring. Det finns en optimism och det är kul att se att det finns driv och engagemang, säger Julius Bengtsson.
Utanför ett skyltfönster med texten "Let´s make Adelsgatan great again" samtalar Charlotte och Carina Österholm med Ingrid Klevemyr. Ingrid växte upp i innerstan och minns affärsgatans storhetstid.
– Det var fullt med affärer, trevliga och fina, säger hon med förhoppningar om att Adelsgatan ska få en ny storhetstid.
Innanför det övertäckta fönstret som fått många att spekulera avslöjar krögaren Robin Ingelse att han öppnar restaurang med nytt koncept.
– Vad är hemligt ännu, säger han och berättar att det i sommar blir tioårsjubileum på hans andra ställe, restaurang Krönet.
Just nu är det många som drar åt samma håll, för att Adelsgatan ska resa sig från sitt oförtjänt dåliga rykte. Men fortfarande är många butiker bara öppna under ett par månader på sommaren.
– Tänk om alla hade haft öppet året runt, då hade det blivit ett annat flöde. Det finns företag som vill in, en skoaffär hade varit trevligt, säger Charlotte Österholm, som tillsammans med sin syster Carina driver Systrarna Malmgrens strax intill.
Även Sanna Lennartsdotter Dackmo, vd på Wisby ur och guld, får en ny krögare som granne. I Skafferiets lokaler öppnar Marc Enderborg filial till sitt ställe Gula Hönan i Ronehamn.
Sanna menar att nyckeln till framgång är att gå samman, för att på så sätt få gatan mer levande med danska Ströget som förebild.
– Jag vill ha Adelsgatan som i Köpenhamn, med mattor, blommor och gemenskap, säger hon.
Kryssningskajen som snart invigs samt förslaget att rusta upp Södertorg tror Sanna Lennartsdotter Dackmo blir faktorer för att locka fler besökare. Och det behövs. Vid dagens möte medverkar studenterna Ludvig Svedjer och Jacob Fredholm från Uppsala universitet. Kompletteringar behöver göras, men via mobildata har de följt flödet av människor i Visby innerstad sommaren 2017.
– Det man kan säga är att det är större antal människor runt Hästbacken mot Stora torget, snarare än på Adelsgatan, säger Ludvig Svedjer.