Det började med en idé. Sen blev det studiebesök på fiskodlingar. Bolaget Hamra fisk AB bildades. Det gamla svinstallet i Hamra byggdes om. Och i höstas anlände delarna till den begagnade fiskodlingen som man köpt i Skåne. Sen har det monterats och tänkts i svinstallet.
– Det fanns ju inga ritningar, så att få ihop allt har inneburit mycket hjärngympa, säger Janne Larsson från Hamra.
– Det har inte varit någon stress utan vi har kunnat sitta ner och prata om hur vi ska få ihop allt, säger namnen Janne Larsson från Vamlingbo.
Nu är man i hamn. Vattnet porlar trivsamt och i de enorma karen simmar de ännu små fiskarna lugnt. Nu handlar det om att de ska få äta upp sig i lugn och ro.
– Det är många som undrar om det finns någon fisk till försäljning än. Många är också intresserade och vill komma hit och titta. Men vi tar ett steg i taget, säger Hamra-Janne.
– Vi måste lära oss om de här små kräken och vill först se till att de trivs och växer till sig som de ska, säger Vamlingbo-Janne.
Det senaste året har Hamra-Janne jobbat heltid med att få allt klart och Vamlingbo-Janne har säkert vikt minst en halvtids tjänst till projektet.
Hur mycket har det kostat så här långt?
– Man kan väl säga att man inte skär guld med täljkniv från första dagen, skrattar Vamlingbo-Janne.
De båda visar runt i fiskodlingen. I ett stort långt paket ligger en kläckningsränna inslagen. Man har nämligen planer på att föda upp fisk från romstadiet.
– Vi har långt till andra uppfödare på fastlandet. Om vi istället köper rom slipper vi stora och kostsamma transporter. Dessutom kan det vara ett sätt att undvika att få hit sjukdomar.
Vattensystemet är slutet och cirkulerar från fiskbassängerna genom två små reningsverk. Ett av dem, ett mekaniskt filter, samlar upp fiskens avföring som med fördel kan användas som gödning på åkrarna. Därefter går vattnet till en biologisk rening innan det återförs till fiskarna.
Det är förstås många som har bidragit till fiskodlingen i Hamra och Janne och Janne säger att den breda kompetensen har varit viktig del i projektet. Förhoppningen är nu att fler ska våga sig på att odla fisk.
– Självklart behöver man inte bygga en så här stor anläggning. Har du ett gammalt hönshus kan du ju sätta igång och odla i en mindre balja, det är inte konstigare än att ha grisar eller höns, avslutar Vamlingbo-Janne.