— Vi har tagit hem fisk på prov, så vi fyller inte systemet. Vi har tagit hem några hundra i olika storlekar, berättar Jan Larsson från Vamlingbo.
Tillsammans med sin kollega, som också heter Jan Larsson, visar han runt i det ombyggda svinstallet. Bås och stior är utbytta mot en landbaserad anläggning för fisk. Det luktar akvarium och vatten rinner ur olika slangar och trattar ner i odlingskaren och genom olika filter. Det finns fyra tunnor i två olika storlekar och fyra mindre baljor. I två av tunnorna simmar den laxliknande fisken regnbåge med en vikt på 38 respektive 250 gram.
— Och det här är blivande barnkammare, säger Jan Larsson och pekar på de ännu tomma baljorna.
Senare i vår kommer de introducera fiskyngel där i.
— Fortsättningsvis kommer vi att försöka oss på att kläcka vår egen fisk. Först kommer vi köpa rom och prova att föra in det i april eller maj. Meningen är att vi ska utveckla det så fort som vi känner oss säkra, fortsätter Jan Larsson.
Från fiskyngel till fullvuxen regnbåge tar det ungefär ett år och de ska väga från 400 gram eller mer för att passa som portionsfisk.
Det är den andra Jan Larsson som äger ekonomibyggnaden på hans gård i Hamra. Båda två är styrelsemedlemmar i aktiebolaget Hamra fisk och har jobbat med ombyggnationen av svinstallet och installeringen av fiskodlingen. Nu ska de lära sig att driva odlingen och sköta om fisken.
— När de växer i olika takt flyttar man över de större till nästa och sedan vidare. De är som smågrisar, de växer olika, säger lantbrukaren Jan Larsson från Hamra.
Med hjälp av teknik, som analyserar vattenkvaliteten via internet och ett sms-larm som är kopplat till vattencirkulationen, ska systemet fungera optimalt.
— Vi behöver vatten och syre till fiskarna dygnet runt, det får inte bli stopp, fortsätter han.
Fiskodlingen är ett slutet system där vattnet renas under processen och fiskfekalierna pumpas ut till en gödselbrunn för att därefter kunna spridas som näring på åkrarna. Det enda som tillförs är foder och syre. Metoden heter aquaponi och det krävs olika reningsprocesser, biologiska likväl som mekaniska, för att kunna efterlikna den rena och syrerika havsmiljö som regnbågen trivs i.
— Det kan ta någon månad att få det här att fungera, med rätt sammansättning och genom att nyttja de här bakterierna på rätt sätt. Ph-värdet får inte bli för surt eller för basiskt. Det är lite teori och biologi som behövs för att få det hela att fungera, tillägger Jan Larsson från Vamlingbo.
De tror båda att landbaserad fiskodling kan bli en framtida näring på ön.
— Det här är första anläggningen på Gotland och det kommer bli fler lantbrukare som vill göra samma sak. Vi har byggt den här besöksgången för att besökare kan komma hit och få inspiration, säger Jan Larsson från Vamlingbo.
Vid sidan av anläggningen sitter en vägg med tre stora fönster. Från andra sidan ska utvecklingen från rom till matfisk kunna betraktas, men ännu är de inte redo.
— Vi tar inte emot något besök på ett bra tag, fiskarna måste få lugn och ro när de har bytt miljö, säger Jan Larsson från Vamlingbo.
— De är ännu stressade, men det har börjat bra och de äter igen, fyller Jan Larsson från Hamra i.
I samma byggnad driver han även en gårdsbutik, som bland annat säljer närproducerat kött. Planen är att även kunna sälja närodlad fisk i butiken och på flera restauranger.