På vingården i Hamra ska en av deras rundturer bland vinrankorna precis börja.
– Vi jobbar redan så mycket med besöksverksamhet och grupper, så vi kommer egentligen inte göra några förändringar i det utbudet. För det är kravet för att få sälja, att man håller ett besöksarrangemang på minst 30 minuter, säger Emma Serner samtidigt som vinmakaren Andrea Guerra berättar om odlingen och druvorna.
De har redan ett upplägg som passar de nya ändringarna i alkohollagen och första juni, samma dag som de nya reglerna började gälla, lämnade de in sin ansökan om att få sälja vin.
– Jag hoppas att vi är igång så fort som möjligt, säger Emma Serner.
Fem andra alkoholproducenter på Gotland ansökte också direkt, men de måste alla vänta på sina tillstånd.
På regionens tillståndsenhet för alkohol vet de inte hur lång tid det tar innan de första flaskorna kan säljas.
– Det går inte att svara på. Vi måste gå igenom våra ansökningar en och en, säger alkoholhandläggaren Jörgen Wiss.
Enligt honom är ansökningstiden för serveringstillstånd fyra till fem veckor i snitt. Om tillstånden för gårdsförsäljning tar lika lång tid, hinner det bli högsäsong för turismen innan de blir klara.
– Men jag kan inte säga någon tid för när de är klara, upprepar Jörgen Wiss.
För att få sälja alkohol ska bland annat ett kunskapsprov genomföras och yttranden från polisen och skatteverket hämtas in. På Långmyre vineri är förhoppningen att allt ändå ska vara klart till midsommar.
– Vi har redan nu börjat med vår besökssäsong, men vid midsommar börjar det på riktigt, säger Emma Serner som tror på en snabb tillståndsprocess.
Den här dagen är det ingen av besökarna på vingården som kan köpa med sig en lokalproducerad flaska vin. Edward Ernstberger och Peter Robson är annars positiva till att gårdsförsäljning är lagligt.
– Det positiva är att du kan lära dig om vinet samtidigt som du kan köpa det på plats, säger Peter Robson.
Debatten om lagändringarna har dels handlat om att det utgör ett hot mot Systembolagets alkoholmonopol.
– De som inte är intresserade av vinet i sig går nog till Systembolaget och de som vill ha en vinprovning kommer hit, säger Peter Robson
Debatten har också handlat om att alkoholkonsumtionen riskerar att öka, om det finns på fler platser under längre öppettider. Därför införs även ett krav att informera om skadeverkningar.
– Om köpet är i samband med att det är en guidning kanske det inte är de som missbrukar alkohol som kommer köpa på gårdsförsäljningen, säger Edward Ernstberger, innan de åker vidare för provsmakning i Burgsvik där vinet tillverkas och lagras.
På Gute vingård, en bit längre norrut i Hablingbo, är besökare besvikna över att de ännu inte kunde köpa vinet de hade provat efter en guidad tur.
– Det kom en stor busslast och efter en timme kom de in hit och frågade om det var här som det var försäljning, säger Annika Dahlström som arbetar på kontoret för vineriet och hotellet.
– Jag sa tyvärr och att vi inte hade fått våra tillstånd än. De tyckte att det var jättetråkigt att de inte kunde köpa.
Även Gute vingård startar sin högsäsong vid midsommar, då de kommer ha guideturer varje dag. Annika Dahlström är orolig över att tillståndet kommer dröja.
– Det är så många som har sett fram emot det här. Att de ska kunna gå en visning och köpa med sig flaskor, men vi vet inte hur lång tid det tar, säger hon.