Gårdsförsäljning är lagligt – men ännu inte möjligt på Gotland

Nu är det lagligt för bryggerier, destillerier och vingårdar att sälja sina drycker på plats. Långmyre vineri är en av de gotländska alkoholproducenterna som skickade in en ansökan för gårdsförsäljning direkt.
– Vi är redo, säger vd Emma Serner och hoppas på ett snabbt beslut från regionen.

“Vi har sparat 500 flaskor med rosé och vitt till gårdsförsäljning, vilket är de två vinerna vi säljer på Systembolaget“, säger Emma Serner som är vd på Långmyre vineri.

“Vi har sparat 500 flaskor med rosé och vitt till gårdsförsäljning, vilket är de två vinerna vi säljer på Systembolaget“, säger Emma Serner som är vd på Långmyre vineri.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Hamra2025-06-02 17:30

På vingården i Hamra ska en av deras rundturer bland vinrankorna precis börja.

– Vi jobbar redan så mycket med besöksverksamhet och grupper, så vi kommer egentligen inte göra några förändringar i det utbudet. För det är kravet för att få sälja, att man håller ett besöksarrangemang på minst 30 minuter, säger Emma Serner samtidigt som vinmakaren Andrea Guerra berättar om odlingen och druvorna.

De har redan ett upplägg som passar de nya ändringarna i alkohollagen och första juni, samma dag som de nya reglerna började gälla, lämnade de in sin ansökan om att få sälja vin.

– Jag hoppas att vi är igång så fort som möjligt, säger Emma Serner.

Fem andra alkoholproducenter på Gotland ansökte också direkt, men de måste alla vänta på sina tillstånd.

För att få sälja alkohol ska besöksarrangemanget enligt lagstiftningen vara i fokus, och innehålla kunskapsinslag om drycken och pågå minst 30 minuter. Den här guidningen och vinprovningen pågår i 90 minuter.
För att få sälja alkohol ska besöksarrangemanget enligt lagstiftningen vara i fokus, och innehålla kunskapsinslag om drycken och pågå minst 30 minuter. Den här guidningen och vinprovningen pågår i 90 minuter.
Vinmakaren Andrea Guerra, som efter den guidade turen på Långmyre vingård i Hamra tar med gruppen för en genomgång och vinprovning i tillverkningslokalen i Burgsvik.
Vinmakaren Andrea Guerra, som efter den guidade turen på Långmyre vingård i Hamra tar med gruppen för en genomgång och vinprovning i tillverkningslokalen i Burgsvik.

På regionens tillståndsenhet för alkohol vet de inte hur lång tid det tar innan de första flaskorna kan säljas.

– Det går inte att svara på. Vi måste gå igenom våra ansökningar en och en, säger alkoholhandläggaren Jörgen Wiss.

Enligt honom är ansökningstiden för serveringstillstånd fyra till fem veckor i snitt. Om tillstånden för gårdsförsäljning tar lika lång tid, hinner det bli högsäsong för turismen innan de blir klara.

– Men jag kan inte säga någon tid för när de är klara, upprepar Jörgen Wiss.

För att få sälja alkohol ska bland annat ett kunskapsprov genomföras och yttranden från polisen och skatteverket hämtas in. På Långmyre vineri är förhoppningen att allt ändå ska vara klart till midsommar.

– Vi har redan nu börjat med vår besökssäsong, men vid midsommar börjar det på riktigt, säger Emma Serner som tror på en snabb tillståndsprocess.

“Jag hoppas att vi är igång till midsommar“, säger Emma Serner, Emma Serner, som förutom att vara vinproducent på Gotland är ordförande för Sveriges branschorganisation för Oenologi och Vitikultur.
“Jag hoppas att vi är igång till midsommar“, säger Emma Serner, Emma Serner, som förutom att vara vinproducent på Gotland är ordförande för Sveriges branschorganisation för Oenologi och Vitikultur.

Den här dagen är det ingen av besökarna på vingården som kan köpa med sig en lokalproducerad flaska vin. Edward Ernstberger och Peter Robson är annars positiva till att gårdsförsäljning är lagligt.

– Det positiva är att du kan lära dig om vinet samtidigt som du kan köpa det på plats, säger Peter Robson.

Peter Robson och Edward Ernsberger går en guidad tur på Långmyre vineri, men kan ännu inte köpa med sig det lokala vinet från gården.
Peter Robson och Edward Ernsberger går en guidad tur på Långmyre vineri, men kan ännu inte köpa med sig det lokala vinet från gården.

Debatten om lagändringarna har dels handlat om att det utgör ett hot mot Systembolagets alkoholmonopol.

– De som inte är intresserade av vinet i sig går nog till Systembolaget och de som vill ha en vinprovning kommer hit, säger Peter Robson

Debatten har också handlat om att alkoholkonsumtionen riskerar att öka, om det finns på fler platser under längre öppettider. Därför införs även ett krav att informera om skadeverkningar.

– Om köpet är i samband med att det är en guidning kanske det inte är de som missbrukar alkohol som kommer köpa på gårdsförsäljningen, säger Edward Ernstberger, innan de åker vidare för provsmakning i Burgsvik där vinet tillverkas och lagras.

“Det är mycket bättre marginaler för oss att sälja på gården, det går inte att förneka. Vi har inga fraktkostnader och Systembolaget tar en stor del av kakan. Så det är mer lönsamt för oss att sälja på plats“, säger Emma Serner.
“Det är mycket bättre marginaler för oss att sälja på gården, det går inte att förneka. Vi har inga fraktkostnader och Systembolaget tar en stor del av kakan. Så det är mer lönsamt för oss att sälja på plats“, säger Emma Serner.
“Vi räknar med ett snitt på kanske en flaska per besökare. Då kommer vissa inte köpa något och vissa kommer köpa sin maxranson på fyra flaskor“, säger Emma Serner som står bredvid sin partner Andrea Guerra på Långmyre vineri.
“Vi räknar med ett snitt på kanske en flaska per besökare. Då kommer vissa inte köpa något och vissa kommer köpa sin maxranson på fyra flaskor“, säger Emma Serner som står bredvid sin partner Andrea Guerra på Långmyre vineri.

På Gute vingård, en bit längre norrut i Hablingbo, är besökare besvikna över att de ännu inte kunde köpa vinet de hade provat efter en guidad tur.

– Det kom en stor busslast och efter en timme kom de in hit och frågade om det var här som det var försäljning, säger Annika Dahlström som arbetar på kontoret för vineriet och hotellet.

– Jag sa tyvärr och att vi inte hade fått våra tillstånd än. De tyckte att det var jättetråkigt att de inte kunde köpa.

Även Gute vingård startar sin högsäsong vid midsommar, då de kommer ha guideturer varje dag. Annika Dahlström är orolig över att tillståndet kommer dröja.

– Det är så många som har sett fram emot det här. Att de ska kunna gå en visning och köpa med sig flaskor, men vi vet inte hur lång tid det tar, säger hon.

Gårdsförsäljning

Gotländska alkoholproducenter som redan har ansökt om tillstånd för gårdsförsäljning:

Snausarve gårdsbryggerie i Silte för starköl och cider

Gute vingård i Hablingbo för sprit och vin 

Gotland whiskey i Roma för sprit

Långmyre vineri i Hamra och Burgsvik för vin

Hop Shed brewery i Visby för starköl

Norrgårde gård i Vallstena för vin

Källa: Region Gotlands tillståndsenhet

Lagen om gårdsförsäljning

Från och med 1 juni gäller de nya ändringarna i alkohollagen, som gör det möjligt för alkoholproducenter att sälja öl, vin, cider eller sprit direkt till sina kunder.

Den som köper lokalproducerad alkohol på plats måste först delta i ett kostnadsbelagt besöksarrangemang med ett innehåll som är kopplat till den dryck som är till salu. Kunden måste även ha fyllt 20 år och ska informeras om alkoholens skadeverkningar.

Varje person kommer att kunna köpa 0,7 liter spritdryck, 3 liter vin, 3 liter starköl och 3 liter andra jästa drycker.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter medger försäljning alla veckodagar mellan 10 och 20. Kommuner kan besluta om mer begränsade tidsramar, men Region Gotland har inte infört några ytterligare lokala regler.

Grundkraven på den som säljer är desamma som gäller för serveringstillstånd. Bland annat krävs genomgånget kunskapstest om alkohollagen och de föreskrifter som gäller kring den.

Källa: TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!