Tre sociala företag på Gotland har fått ekonomiska bidrag från socialnämnden. Det handlar om Suderviljan, Lövstakooperativet och Återvinnarna och pengarna har gått till handledare och hyror.
Att socialnämnden, som går med stora underskott, ger bidrag till företag har varit ifrågasatt i flera år. Men bidragen har inte dragits in eftersom företagen sysselsätter människor som har svårt att få jobb.
I mars ville socialnämndens arbetsutskott strypa bidragen från 2019, men förslaget röstades ned och nämnden bestämde i stället att regionledningen skulle "ta ett helhetsgrepp" och hjälpa företagen att få en budget i balans innan bidragen stoppades.
Trots att det från regionens sida handlar om en besparing har det tagit tid att gå från ord till handling.
Nio månader efter socialnämndens beslut konstaterar Lövstakooperativets ordförande Anders Larsson:
– Det kom utfästelser om att regionen skulle hjälpa till, men den hjälpen har vi inte sett till ännu.
Ärendet skulle ha återrapporterats till socialnämnden i september, men då hade det ännu inte beviljats några pengar till satsningen. Först den 12 oktober beslutade förra regionstyrelseordföranden Meit Fohlin (S) att Coompanion Gotland skulle få 100 000 kronor för att utveckla de sociala företagen.
Meit Fohlin bekräftar att socialnämndens beslut i mars var förankrat hos de tidigare regionråden.
Varför tog det då så lång tid innan det kom pengar till satsningen?
– Det undrar jag också, säger Meit Fohlin.
Politiker och tjänstemän hänvisar till varandra.
Meit Fohlin förklarar att ledningskontoret fick uppdraget att ta fram pengarna. Näringslivschefen Stefan Persson berättar att politikerna tog upp frågan i budgetberedningen, men att de då inte avsatte några pengar till de sociala företagen.
Till slut blev det Nils-Erik Selin, enhetschef för hållbar tillväxt, som höll i frågan och han utesluter inte att frågan helt enkelt glömdes bort:
– Det är tänkbart, ja. Det här är verksamheter som är svårhanterliga i våra system. De passar inte in i de mallar som vi normalt hanterar.
Men sedan den 12 oktober finns det alltså pengar till projektet. Nu ska Coompanion hjälpa de sociala företagen att stå på egna ben.
Arbetet har ännu bara påbörjats men Thomas Jertfelt Gustafsson, verksamhetschef på Coompanion, tror att det är möjligt för företagen att klara sig utan regionens bidrag. I stället för att ta emot bidrag kan företagen exempelvis sälja platser till regionen och Arbetsförmedlingen. Efter en första kartläggning kan Coompanion se att företagen har haft för låga priser.
– Med regionens stöd har det inte varit nödvändigt för dem att ta ut vettiga priser, säger Thomas Jertfelt Gustafsson.
När socialnämnden sammanträder i dag kommer man att ta upp frågan om att förlänga bidragen till de tre sociala företagen ytterligare ett år. Arbetsutskottets föreslår att det ska upphöra 31 december nästa år och nämndens ordförande Håkan Ericsson (S) är mycket bestämd på att det inte kommer att förlängas mer än så. Också om det innebär att de berörda företagen går omkull:
– Regionen och Arbetsförmedlingen har en hel palett av stöd och arbete till människor med funktionsvariationer, säger Håkan Ericsson.