5 saker du behöver veta om din mat- och sovklocka
En hel del studier har tidigare visat att den som äter sena måltider löper ökad risk att gå upp i vikt. Men resultaten har inte varit helt entydiga.
Nu har forskare för första gången gått in mer i detalj och jämfört måltidsvanorna med försökspersonernas individuella påslag av sömnhormonet melatonin. Studien har publicerats i The american journal of clinical nutrition.
I en normal dygnsrytm ökar påslaget av melatonin på kvällen vilket gör att man blir trött, men det exakta klockslaget kan skifta från person till person. Utsöndringen av hormonet regleras i hög grad av ljus och mörker.
Det visade sig att tajmingen mellan måltiderna och melatoninpåslaget kunde förklara skillnader i kroppsvikt, helt oberoende både av mängden mat och vilken sorts mat som fanns på tallriken.
Fynden talar för att timingen för när du konsumerar kalorier, i förhållande till din egen biologiska dygnsrytm, kan vara viktigare för hälsan än exakt vad klockan är när du äter.
Intressant nog kunde forskarna inte se samma säkra samband när de bara jämförde med klockslaget för måltiderna. Människor blir helt enkelt trötta vid olika klockslag så det gäller att matcha mattiderna med sin individuella dygnsrytm.
Forskarna vid Brigham and women?s hospital i Boston följde 110 studenter i en månad. I försöket ingick en sjudagarsperiod då varje deltagares matvanor och melatoninpåslag studerades i detalj.
Ett av fynden var att de överviktiga deltagarna brukade äta merparten av dagens kalorier ganska kort tid innan de skulle gå och lägga sig. De överviktiga åt i genomsnitt mat 1 timme och 6 minuter närmare sin personliga nattvila, än de smala deltagarna.
? De här fynden talar för att tajmingen för när du konsumerar kalorier, i förhållande till din egen biologiska dygnsrytm, kan vara viktigare för hälsan än exakt vad klockan är när du äter, kommenterar Andrew W. McHill som är forskare vid sjukhusets avdelning för sömnstörningar.
Erik Hemmingsson som forskar i idrottsvetenskap vid GIH menar att studien understryker vikten av att äta regelbundet på fasta tider, och att inte äta precis innan man går och lägger sig.
? Den hjälper oss att förstå att vår egen biologiska rytm är viktig. Jag tror att det är viktigt att var och en lyssnar på sin egen kropp och försöker lista ut vad som fungerar för dem.
Den sista maten brukar vara den sämsta. Samtidigt är det troligt att vi har en effektivare fettinlagring på kvällen än under dagen. En dålig kombination.
Han menar att det finns gott om anledningar att undvika de sista kalorierna som ligger nära vår biologiska sömn. När vi är trötta har vi svårt att säga nej och suget ökar efter socker för att snabbt piggna till.
? Den sista maten brukar vara den sämsta. Samtidigt är det troligt att vi har en effektivare fettinlagring på kvällen än under dagen. En dålig kombination.
Slutsatserna är viktiga i en tid där många har skiftarbeten, blir nattugglor som följer sociala medier eller ofta utsätter sig för jetlag vid resor. Det finns ett tydligt orsakssamband mellan störd sömn och övervikt.
? Kopplingen till melatonin stämmer också väl med att vi generellt har lättare att gå upp i vikt på vintern då mörkret gör att vi är tröttare.
Maten som höjer risken för depression ? och tvärtomTio råd: Så äter de långlivade