Fler vill prata om sitt alkoholmissbruk

Under coronapandemin har fler än normalt sökt samtalsstöd för sin alkoholkonsumtion, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Samtalen till den nationella stödlinjen för alkohol, Alkohollinjen, ökade med 30 procent i maj, jämfört med samma period förra året. Arkivbild.

Samtalen till den nationella stödlinjen för alkohol, Alkohollinjen, ökade med 30 procent i maj, jämfört med samma period förra året. Arkivbild.

Foto: Annika Byrde/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-07-18 15:33

I vissa fall rör det sig om tre–fyra gånger fler kontakter än innan pandemin.

– Vi ser en kraftig acceleration av problemutvecklingen. Det ena är att vi ser en ökning i antalet som utvecklar problem och sen ser vi att det hinner gå längre, säger Sarah Demitz-Helin, vd på Ljung & Sjöberg som hjälper företag med missbruksproblematik på arbetsplatsen, till Ekot.

När fler arbetar hemma har det blivit svårare för arbetsgivare att upptäcka anställda som insjuknar i alkoholmissbruk.

Även samtalen till den nationella stödlinjen för alkohol, Alkohollinjen, har blivit fler. I maj tog linjen emot över 800 samtal, en ökning med 30 procent jämfört med samma månad i fjol.

I samhället som helhet har konsumtionen av alkohol inte ökat under pandemin, men risken för återfall har blivit större för personer med tidigare missbruksproblem.

– Jag tror verkligen att det har att göra med att den här strukturen runtomkring oss har försvunnit, och när man rycker den så blir det fritt fall, säger Sarah Demitz-Helin, till radion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!