De kraftiga väderomslagen gör det svårt att bekämpa halkan. Under de senaste veckorna har temperaturen varierat från några minusgrader till några plusgrader – vilket har gjort att det på någon timme kan bli glashalt på vägarna. Region Gotland menar att det är svårt att bekämpa halkan.
– Vi kan inte gå ut och förebygga att sanda innan det är halt. Den här halkan går vi ut och bekämpar så att man sedan kan få ett fäste. Annars är det som att kasta pärlor för svin, säger Isak Malm, avdelningschef för gata och park på Region Gotland.
Han menar att det inte egentligen inte är själva snöröjningen som kostar pengar. Utan att det är halkbekämpningen som kostar.
– Det får gärna komma några decimeter snö och sedan ligga kvar, då brukar det inte vara halt. Det är halkan som kostar pengar, men jag vill verkligen framhålla att vi inte på något sätt håller igen. Vi går ut på vägarna när vi behöver göra det, säger Isak Malm.
Ulf Almgren, arbetsledare vid gatu- och parkavdelningen vid Region Gotland, säger även han att de senaste veckornas väglag har varit besvärligt.
– Det här är det absolut värsta väderläget som vi har att jobba med. Det är svårt att hantera arbetsmässigt, vi kan aldrig vara riktigt förberedda, säger Ulf Almgren.
Under torsdagsmorgonen regnade det på stora delar av Gotland. När vattnet sedan ligger kvar på vägarna kan det frysa till is – och bli väldigt halt.
– Det är en väldigt nyckfull väderlek. Jag vill verkligen uppmana människor att ta det försiktigt, ta ut avstånden och lätta på gasen. Vi kommer att gå ut för att göra det så bra som möjligt på vägarna, säger Isak Malm.
Han säger att de ofta får kolla om det är värt att gå ut och bekämpa halkan på hela Gotland.
– Tätortsvägarna är alltid en bedömning och man får se vad det är för väder som kommer. Sedan kan det bli väldigt halt på mindre trafikerade vägar som det inte körs så mycket på. Även där får vi ibland sanda lite mer. Men vi håller aldrig igen för att spara pengar, säger Isak Malm.