Över 70 elever hade under lördagen samlats på Wisbygymnasiet för att delta i gymnasie-SM. Tävlingen tjuvstartade redan under fredagen med den teoretiska delen. Under lördagen fick kockeleverna som skulle tävla reda på vilka råvaror man kunde använda till varmrätten. Köttet som man skulle använda bestod av lammsadel som eleverna själva fick bestämma hur man skulle tillaga.
– Hittills ser det bra ut för våra gotlänningar. Det är först när det kommer ut på tallriken och juryn får smaka som allting avgörs. Så utgången är oviss in i det sista. Men Penda och Fabian har varit förvånansvärt lugna idag. De var mer nervösa förra veckan, nu ser de mer sammanbitna och fokuserade ut, säger Paul Bergström om kockeleverna Penda Thomsson och Fabian Olli Johansson.
Han har varit samordnare för gymnasie-SM och är nöjd med hur tävlingen utvecklats.
– Om man tittar på hela evenemanget i stort flyter det på jättebra. Vi är nöjda med hur det varit hittills, säger Paul Bergström.
Sébastien Boudet är känd konditor och bagare. Han är en del av juryn som ska utse vinnaren i årets upplaga av gymnasie-SM. Under de senaste åren har han varit med och hjälpt till att utveckla utbildningen för hotell- och restaurangeleverna i Visby.
– På Gotland finns det helt fantastiska lärare. Ungdomarna betyder allt för dem och de är superengagerade. Då är det självklart för mig att hjälpa dem, det är inte överallt som det finns så bra lärare, säger Sébastien Boudet.
Varför ställer du upp i juryn på gymnasie-SM?
– Dels är jag väldigt engagerad och varit mycket ute i skolor. Sedan tycker jag att det är viktigt att ungdomar tidigt får sättas på rätt spår med kvalité och smak. Nu ser jag fram emot att få smaka på gotländskt lamm, säger Sébastien Boudet.
Han har varit mycket på Gotland och jämför ön med ett ställe i hans hemland Frankrike.
– Jag älskar Gotland och har varit här varje år sedan tio år tillbaka. Gotland är för svenskar vad Korsika är för fransmännen, säger Sébastien Boudet och skrattar.
Penda Thomsson och Fabian Olli Johansson slutade på fjärdeplats i kategorin kock. Det gotländska hotellaget med Unni Dahlstedt Wahlberg och Sara Frendin slutade också på en fjärdeplats.