Lösningen på mer vatten ligger under jord

Regionen söker 8,1 miljoner kronor i bidrag för att öka grundvattenbildningen på södra Gotland. Pengarna ska gå till en satsning för att skapa underjordiska våtmarker och magasinering av vatten.

Mikael Hassellind är en av två som sammanställer informationen på regionens projekt- och utvecklingsenhet.

Mikael Hassellind är en av två som sammanställer informationen på regionens projekt- och utvecklingsenhet.

Foto: Paula Zielinski

Grundvattnet på Gotland2018-05-02 05:06

I september 2015 tog Region Gotland kontakt med Sveriges geologiska undersökning (SGU) för att be dem utreda förutsättningarna för att öka grundvattenbildningen på ön.

Anledningen var att man i lokala projekt i Ardre och Gammelgarn har lyckats få grundvattennivåerna att stiga genom att anlägga våtmarker i tillrinningsområdet på Östergarnslandet.

SGU:s undersökning resulterade i en rapport som visar goda förutsättningar för flera tänkbara åtgärder vid sex av Gotlands befintliga vattentäkter. Vid ytterligare nio vattentäkter finns delvis förutsättningar för att öka dricksvattenkapaciteten. Mikael Hassellind är vatten- och avloppsutvecklare på regionen:

– Underjordiska våtmarker är egentligen något helt nytt. I stället för att vattennivån ligger vid ytan och gör marken sur och obrukbar så anlägger man våtmarken en bit under ytan, vilket gör att skogs- eller jordbruksmarken fortfarande går att bruka. Just nu kollar vi efter en lämplig plats med rätt förutsättningar på Sudret, säger han.

Enligt Mikael Hassellind skulle det räcka om bara en procent av den årliga nederbörden på Sudret kunde tas till vara. Det skulle täcka hela södra Gotlands årsförbrukning av vatten.

– Problemet på Gotland och framför allt på Sudret och Östergarnslandet är att jordlagren är för tunna, och att berget innehåller så många sprickor. Det regnvatten som kommer rinner ut för snabbt och når aldrig ner till grundvattnet. Genom att anlägga barriärer i form av tätskikt under marken kan man hindra vattnet från att rinna ut åt sidan och i stället tvinga ner det. För att grundvattnet ska kunna öka krävs det ett tryck neråt, förklarar Mikael Hassellind.

Tanken är att ta tillvara på naturens egna lagringsmöjligheter i första hand och utnyttja befintliga dammar och kalkstensbrott att förvara vattnet på. I andra delprojekt som regionen är inblandad i undersöker man olika sätt att samla och rena vatten.

– Eftersom vi ännu är i undersökningsfasen märks det inte att vi jobbar, men nästa år är tanken att vi ska anlägga den första underjordiska våtmarken på Sudret. Resultatet kommer troligtvis att märkas ganska snabbt, säger han.

Vatten

Den totala kommunala dricksvattenproduktionen på Gotland är cirka 4 miljoner kubikmeter per år. Men det egentliga behovet är mycket högre.

Genom att anlägga våtmarker intill befintliga vattentäkter kan ytvatten infiltreras, vilket leder till ökad mängd i grundvattenmagasinen.

SGU anser att det vid sex vattentäkter: Åminne, Eskelhem–Övide, Stånga, Slite–Filehajdar, Lärbro, Tingstäde samt Klinte–Loggarve finns förutsättningar att öka grundvattenbildningen.

I nuläget är grundvattenuttagen fördelade på 22 kommunala grundvattentäkter.

Källa: SGU

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om