Här spirar framtidstron för landsbygden

Fler elever än på länge och en stark tro på framtiden gör att Gotland Grönt Centrum växer. Det är 20 år sedan så många ville utbilda sig på Lövsta.

Vuxna. I måndags började Fideli Pettersson och 13 andra vuxenutbildningen grundläggande lantbruk.

Vuxna. I måndags började Fideli Pettersson och 13 andra vuxenutbildningen grundläggande lantbruk.

Foto: Henrik Radhe

Gröna näringar (GA)2018-03-11 14:55

Sedan bildandet av Gotland Grönt Centrum 2015 har antalet elever ökat stadigt. Förra året läste 45 elever naturbruk på uppdrag av Wisbygymnasiet. Det här läsåret har de ökat till 63 och målet är att nå 80 inom två år.

– Det märks att intresset har ökat för de gröna näringarna och för de utbildningar vi har, säger läraren Annika Farinder.

Det är ett intensivt arbete nära branschen och det kluster av företag och gårdar som finns kopplade till Grönt Centrum som nu gett frukt, i kombination med allmänhetens ökade intresse för lantbruk, mat och livsmedelsframställning.

– På tv kan vi i dag följa bönder och de gröna näringarna på ett annat sätt än för tio år sedan, säger utbildningsledare Maria Eriksson.

Grönt Centrum lockar också vuxna till en grundläggande lantbruksutbildning. VD Mats Pettersson menar att han ser effekten av tv-tablåernas exponering av lantbruk och självhushåll.

– Många som gick här i fjol har blivit med "Mandelmanngård" och har en stark längtan efter att bo på landet. De traditionella familjejordbruken växer och blir större, men färre. Istället ökar de små gårdarna i antal, säger han.

I dag är fler än 100 större gårdar kopplade till Lövsta och tar emot elever på praktik, vilket har blivit ett sätt för dem att rekrytera personal.

– Jag vill lära mig mer om djur och natur och jobba med det, säger Fideli Pettersson som började sin tio månaders vuxenutbildning i måndags.

Eleverna som lämnar Grönt Centrum är näst intill garanterade jobb inom de gröna näringarna.

– Vi blir uppringda varje vecka av lantbrukare som behöver anställa, säger Annika Farinder och berättar att skolan försöker pussla ihop elever och arbetsgivare i det nätverk som finns.

Sedan 2015 har utbildningar inom häst och djursjukvård inte bara ökat antalet elever. De inriktningarna har också lockat fler tjejer än killar.

– Nu har vi en jämnare könsfördelning, då blir det en bättre och roligare studiemiljö, säger Mats Pettersson.

Till det bidrar också kortare kurser för motorsåg, ekonomi och fördjupad lammskötsel samt trädgårdsutbildning.

– Under det här seklet har det inte funnits fler elever än nu, säger Mats Pettersson som får gå tillbaka till 1990-talet för att hitta motsvarande antal.

Niklas Levander har vetat att han ska bli lantbrukare sedan han som femåring själv rattade gårdens traktor. I juni tar han studenten och har redan sommarjobb klart på Havor gård i Havdhem.

– Jag har jobbat där förut, kan den gården utantill och är självgående där, säger han.

På sikt hoppas Niklas Levander kunna ta över föräldragården vid Sles i Grötlingbo. Han har stort intresse för maskiner, men vill först arbeta några år på andra gårdar runt om på ön för att samla erfarenhet. Ökade miljökrav tror han blir en framtidsfråga.

– Det blir fler och fler som är intresserade och bönderna blir bättre på att driva lantbruken, säger Niklas Levander.

Fakta

Gotland Grönt Centrum startade 1 januari 2015.

Ägs av Hushållningssällskapet, Region Gotland och LRF.

Den här terminen finns 115 gymnasie-, vuxen- och kurselever på skolan.

39 gymnasieelever läser inriktning lantbruk.

17 läser hästinriktning och 7 djursjukvård.

14 vuxna läser grundläggande lantbruk.

Källa: Gotland Grönt Centrum

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om