Grisarna låg döda – "Aldrig sett något liknande"

Samtliga grisar på en gotländsk gård omhändertogs av länsstyrelsen efter att ägaren anklagats för att ha misskött sina djur grovt. Länsstyrelsens ansvariga har sällan varit med om ett liknande fall i samma omfattning på Gotland.

Grisarna på bilden är inte kopplade till innehållet i artikeln.

Grisarna på bilden är inte kopplade till innehållet i artikeln.

Foto: Tobias Wallström/Emil Langvad/TT/arkivbilder

GRISAR OMHÄNDERTOGS2018-09-18 18:00

Det var för cirka en vecka sedan som beslutet från länsstyrelsen kom att man omhändertog samtliga kvarvarande grisar hos en gotländsk lammbonde. Bonden ifråga anklagades för att ha misskött sina djur grovt efter att flera grisar påträffats döda i stallen och många av dem saknat både vatten och foder i flera dagar.

LÄS ÄVEN: Grisar tvingades avlivas – "Allvarliga brister"

Trots ett föreläggande i juli 2018 om att åtgärda flera problem i grishållningen hade grisbonden vid en ny kontroll i början av september inte visat sig gjort någonting åt problemen. Därför såg länsstyrelsen enligt sitt beslut inte någon annan lösning än att omhänderta de kvarvarande djuren. Totalt handlar det om flera hundra grisar som nu omhändertagits och som länsstyrelsen i dagarna har försökt avyttra till andra ställen.

Djurskyddshandläggaren Lotta Hallenfur var med och fattade beslutet om att bonden skulle få sina djur omhändertagna.

– Det är ett stort antal djur som berörs, så det är ovanligt. Jag kan inte påminna mig om att vi haft något liknande ärende under de sju åren jag jobbat med de här frågorna på Gotland. Vi har inte haft något omedelbart omhändertagande av grisar i alla fall, säger Lotta Hallenfur.

Ännu återstår frågan om grisbonden ska dras inför rätta för sin bristfälliga skötsel av grisarna. Om och i så fall när länsstyrelsen gör en åtalsanmälan mot personen återstår att se.

– Så fort vi konstaterat brister vid en kontroll så ska vi göra en prövning av om vi ska göra en åtalsanmälan. Så långt har vi inte kommit ännu i det här ärendet, men vi kommer att göra en sådan prövning, säger Lotta Hallenfur.

I samband med detta görs också en prövning om djurförbud för den aktuella bonden.

– Vi är skyldiga att polisanmäla något som skulle kunna vara ett brott mot djurskyddslagen. Ju allvarligare brister det handlar om, desto mer sannolikt är det att vi gör en åtalsanmälan, förklarar Lotta Hallenfur.

Från den 1 juni övertog länsstyrelsen delar av polisens tidigare uppgifter för djurskyddsärenden.

– Tidigare var det polisen som verkställde våra beslut av den här typen, men nu har vi hand om de verkställandena själva, och det är också vi som avyttrar djuren, säger Lotta Hallenfur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om