Silvergömma hittad på sandön – kan ha förlorats i strid

Efter fyra år av arkeologiska undersökningar på Gotska Sandön har nya fynd gjorts, som avslöjar att öns historia bär på mer dramatik än man tidigare trott.
– Det är nog en stridsplats från den värsta sjörövartiden i det här området, säger arkeologen Johan Rönnby.

“Det har varit ett jättebra samarbete, när vi bor på ön kan vi ju inte göra så mycket på kvällarna, så då diskuterar vi väldigt mycket arkeologi och osteologi tillsammans”, säger professorn Sabine Sten. Arkeologstudenten Linn Stenmark har varit med och undersökt fynden.

“Det har varit ett jättebra samarbete, när vi bor på ön kan vi ju inte göra så mycket på kvällarna, så då diskuterar vi väldigt mycket arkeologi och osteologi tillsammans”, säger professorn Sabine Sten. Arkeologstudenten Linn Stenmark har varit med och undersökt fynden.

Foto: Tilde af Klintberg

Gotska Sandön2025-04-06 12:30

Det var 100 år sedan någon arkeologisk undersökning gjordes på den lilla ödsliga ön, tills nu.

– Jag och Sabine Sten pratade om vad vi skulle vilja göra för projekt och hon sa att Sandön vore kul. Vi visste att det fanns antydningar om att det här var en väldigt spännande plats, säger Johan Rönnby, professor i arkeologi vid Södertörns universitet.

undefined
Fler undersökningar väntar på Sandön. “Medeltiden börjar vi få ganska bra koll på, så att klara ut vikingatiden är något vi gärna vill. Vi vet ju att det finns gamla vikingatida fynd där ute, men vi vet inte var de här vikingarna höll till någonstans eller om det finns vikingagravar”, säger arkeologen Johan Rönnby.

Antydningarna visade sig stämma. Hösten 2024 gjorde forskarna en upptäckt på en strandvall vid Säludden. Över hundra silvermynt daterade till runt år 1400, låg såväl löst i sanden som i en slags stapel. När man grävde vidare på platsen fann man ytterligare föremål, allt från en kopparkittel, kniv, armborstspets och rester av ett skepp.

– Vi tror att det är en medeltida stridskogg, en tyska orden kogg som verkar ha förlist där ute, säger Johan Rönnby.

undefined
Över hundra silvermynt har hittats vid Säludden på Gotska Sandön.

På 1920-talet hittade man en hel del skelett som låg lösa i sanden på platsen. I samband med den nya upptäckten har forskarna nu börjat lägga ihop pusslet.

– Jag tror att det är en förlisning eller kanske till och med något slags slag mellan vitaliebröderna och tyska orden som vi har spår efter, säger Johan Rönnby.

undefined
Det allra äldsta fyndet som man hittat är från ca 2000 före Kristus. "Det är keramik som vi nu vet kommer från finländskt område, det är förmodligen någon säljägarkultur som togs ut till Sandön", säger arkeologen Johan Rönnby.

Vid Säludden har man även funnit en begravningsplats.

– Det var väldigt omrört på platsen, när vi gick ner i ett schakt hittade vi lösa ben från tidigare nedgrävningar av döda, säger Sabine Sten, professor i osteoarkeologi vid Uppsala universitet/Campus Gotland.

Några av skeletten fick följa med till Visby lasaretts osteoporosmottagning för att genomgå en bentäthetsmätning. En av dem är en man som beräknas ha varit i 40-års åldern och 180 centimeter lång med en beninflammation.

undefined
Här är ben från några män som har väldigt bra skelett, jämfört med nutida samtida 40 åriga män, enligt professorn Sabine Sten.

– De här två männen har väldigt bra skelett, jämfört med nutida samtida 40-åriga män. De har fått en bra uppväxttid med bra mat och har rört på sig. Problemet idag är att vi inte rör på oss ordentligt och får därför sköra skelett och lättare frakturer, säger Sabine Sten.

Johan Rönnby berättar att när dem började med undersökningarna hade man bilden av Sandön som en ganska avskild och orörd plats långt ut i Östersjön.

– Jag tycker att vi nu delvis har ändrat på den bilden. Sandön har visat sig vara mycket mer av en korsväg, en plats som man i alla tider har passerat och som spelat en ganska stor roll i både Gotlandshistorien och i Östersjönhistorien, säger han.

I maj ska forskarna fortsätta undersökningarna, fast denna gång i vattnet.

– Finns det grejer på stranden finns det säkert saker ute i vattnet också, säger Johan Rönnby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!