Ny kabel ingen garanti för vindkraft

Varken Svensk vindkraftsförening eller Naturskyddsföreningen tror att vindkraften tar fart – även med den planerade Gotlandskabeln.

Utbyggnaden av den svenska vindkraften saktar in. Faktorer som spelar in är bland annat elpriset samt ersättnings- och tillståndsfrågorna.

Utbyggnaden av den svenska vindkraften saktar in. Faktorer som spelar in är bland annat elpriset samt ersättnings- och tillståndsfrågorna.

Foto: Söderlund Tommy

GOTLANDSKABELN (GT)2017-03-21 05:00

Planerna på utökad kapacitet i elöverföringen mellan Gotland och fastlandet har funnits länge. En ny kabel skulle först vara klar 2015, men projektet har förändrats flera gånger och startdatum har flyttats fram till år 2021.

En samrådsprocess med det senaste förslaget är precis avslutad och Svenska kraftnät har fått in synpunkter från många myndigheter, organisationer och privatpersoner.

Flera av dem föreslår justeringar i den föreslagna sträckningen, mellan stamnätsstationen vid Oskarshamns kärnkraftverk och Ygne i Västerhejde, med hänvisning till sådant som naturvärden och sjöfartsleder.

– Förslag på alternativa dragningar är precis sådant vi ville få in under samrådet, säger Olof Klingvall, pressansvarig på Svenska kraftnät.

Andra synpunkter ifrågasätter snarare projektet som helhet. En sådan kommer från en i sammanhanget viktig instans, nämligen Svensk vindkraftsförening.

Redan från början var ett viktigt syfte med en ny Gotlandskabel att vindkraftsutbyggnaden ska kunna ta fart, något Region Gotland ska verka för enligt den egna energiplanen.

Men enligt Svensk vindkraftsförening riskerar den planerade kabeln att missa det målet, trots alla uppdateringar av projektet genom åren. Föreningen skriver att den vill ”resa ett allvarligt varnande finger för risken att den förväntade nybyggnationen ändå inte riktigt tar den fart som av flera skäl är önskvärt”.

Anledningen uppges vara att den planerade kabeln, enligt Svensk vindkraftsförening, eventuellt inte håller måttet. De fruktar att kapaciteten helt enkelt inte höjs tillräckligt mycket för att locka till storskaliga vindkraftsinvesteringar på ön.

Olof Klingvall på Svenska kraftnät menar att den nya kabeln skulle medge en tredubbling av vindkraften på ön.

– Men om det är mycket eller lite kan jag inte svara på, lägger han till.

Denna tredubbling bygger också på att den befintliga överföringskapaciteten behålls och att den planerade ledningen blir ett komplement. Något som Svensk vindkraftsförening betvivlar: ”Nuvarande förbindelse kommer att vara närmare 40 år gammal när den nya kabeln tas i bruk och kvarvarande livslängd därmed tämligen begränsad”, skriver de, med en uttalad oro över vad som händer om den kommande kabeln inom kort ska bära ”hela ansvaret” för strömöverföringen.

Hur det påverkar projektet att ett av dess huvudsyften ifrågasätts, kan Olof Klingvall i nuläget inte svara på.

– Vi ska fortfarande bemöta alla yttranden, säger han.

En annan organisation som betvivlar vindkraftens framtida expansion på ön, även om den nya kabeln kommer på plats, är Naturskyddsföreningen Gotland. Deras utgångspunkt är dock en annan.

Föreningen hänvisar till att flera föreslagna vindkraftsparker fått avslag vid sina miljöprövningar de senaste åren, på grund av höga naturvärden. De bedömer också att flera andra projekt, som ännu inte prövats, kommer att få avslag av samma skäl.

”Möjligheterna till en fortsatt stor utbyggnad är således små”, skriver Naturskyddsföreningen i sitt yttrande.

Enligt Olof Klingvall ska Svenska kraftnät fortfarande ta ställning till de många synpunkterna i samrådet. En sammanställning av dessa kommer också att skickas till Energimyndigheten, tillsammans med en miljökonsekvensbeskrivning, i samband med tillståndsansökan.

Energimyndigheten är den instans som beslutar om nya kraftledningar i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!