Ett varmt sken från otaliga lampor; spotlights, gamla fotogenlampor och levande ljus ger en välkomnande atmosfär bland auktionsfynd och de egna målningarna. I huset ryms många stilleben, de flesta med ljussättning som ledande komponent.
Sinnesstämning. Olika aktiviteter medför olika sinnesstämningar i arbetet.
Ateljén rymmer flera mindre "rum" med olika funktion och betydelse för konstnären, tillika flerfaldigt svenska mästaren i tatuering.
– Det är stationer för tecknande, oljemåleri och musikskapande. Jag får olika sinnestämningar om jag målar eller gör filmmusik.
För Daniel Grunditz har många strängar på sin lyra, om än de alla är uttryck för en vilja att skapa kreativt.
Dunkel. Med varm belysning och en lek med skuggor har Daniel Grunditz inrett huset.
Hans konstnärskap har uppmärksammats i de stora salongerna, senast var utställningen på Liljevalchs Vårsalong förra året där Daniel Grunditz deltog med en stor litografi.
De stora oljemålningarna tar sin självklara plats i ateljén utan att ta över rummet. De största verken tar runt två år att färdigställa, men det är ingen tid i ett livslångt konstnärskap.
– Jag målar i en impressionistisk stil, lite diffust och drömskt. Min låtsaspappa hade galleri, jag fick hänga där efter skolan och fick direkt känsla för målandet, säger Daniel Grunditz.
Ljussättning. Lampan fyndad på en gotländsk auktion sprider ljus över tänkvärda ord.
Vägen till salongerna var inte den traditionella för Daniel Grunditz. Istället var tatueringsyrket det som tog honom vidare i sin konstnärliga utveckling.
– Efter förberedande konstskola fick jag chansen att börja tatuera, jag gick den autodidakta vägen. Nu har jag tatuerat i 23 år och pendlar fortfarande till Eaststreet Tattoo i Stockholm.
Mästare. Vinnare av SM i tatuering och fortfarande verksam vid East Street Tattoo i Stockholm.
Vinnarpokaler från SM i tatuering 2001, 2002 och 2003 pryder en mindre vägg utan att disharmoniera med de närliggande väggarnas romantiska konst och kandelabrar.
Liksom ateljén rymmer olika kreativa processer ser han en ny definition av konstnärsrollen som rymmer både "fint" måleri och tatueringskonst, vilket manifesterades i ett projekt där han tatuerade in en stadsbild på konstnären Ernst Billgren.
– Vi gjorde originalen ihop och han blev som en mentor för mig. Gränserna är mer upplösta nu, säger Daniel Grunditz.
Effekter. Det svarta skåpets färg "rinner" ner på väggen bakom räven i ett effektfullt stilleben.
Gränslösheten syns även i inredningen med absintflaskor uppradade på arkivskåpet, romantiska kandelabrar och litterära luntor med titlar som "Zorn", "Degas" och "Grafitti Tattoo" i bibliotekshörnan.
– Jag gillar 1800-talsstilen, det romantiska. Nästan allt har jag köpt på auktion här på ön. Här har jag inga regler – jag har gärna en skrotig vägg med guldramar på.
Oplanerat. "Eftersom kompositionen är så viktig för mig, är det skönt att slippa den ibland och hänga tavlor helt oplanerat", säger Daniel Grunditz.
Han återkommer till vår möjlighet att påverka hemmet med hjälp av kontraster.
– Fantasin får rum, jag gillar kontraster och djup i rummet som uppstår när man bygger mindre "rum" från ljus till mörker. Det är på samma sätt med inredningen, en blandning mellan modernt och gammalt funkar bra.
Tretton år har det blivit för familjen Grunditz i Eskelhem.
– Vi ville inte åka hem när vi hälsade på svärmor i Tofta och tänkte "vi tar en chansning!". Varje gång jag kommer hem från tatueringen i Stockholm känner jag mig lyckligt nyinflyttad. Då kan det gå fem dagar innan jag ens lämnar gården, det är en sådan kontrast mot att vara mitt på Söder.
Attityd. "Numer kan jag inte förställa mig i mitt skapande, det är så man behåller sin äkthet, tror jag", säger Daniel Grunditz.
Det är om nätterna Daniel Grunditz målar som bäst.
– Det är en viss energi på natten. Det blir en känsla av mystik i rummet med den varma belysningen och dunklet, det ger en kraft åt rummet som påverkar mig. Jag blir lugn och kreativ.
Hur länge stannar du i Eskelhem?
– För resten av livet. Ön gör mig själsligt välmående, som konstnär är det viktigt för mig att hitta lugnet, avslutar Daniel Grunditz.
Stilkrock. "Jag har gärna en skrotig vägg med guldramar på", säger Daniel Grunditz.