Kostsam utryckning utan nyckel i "tuben"

Gotlandshem kommer från och med nästa år att ta betalt av sina hyresgäster för vissa så kallade akututryckningar.

Hjälp att komma in i lägenheten ska kosta. Det har Gotlandshem beslutat tillsammans med Hyresgästföreningen på Gotland. Nya regler. Även avsaknad av tubnyckel, när hyresgästen lovat att det ska finnas, innebär en debitering då fastighetsjouren får åka ut i onödan.

Hjälp att komma in i lägenheten ska kosta. Det har Gotlandshem beslutat tillsammans med Hyresgästföreningen på Gotland. Nya regler. Även avsaknad av tubnyckel, när hyresgästen lovat att det ska finnas, innebär en debitering då fastighetsjouren får åka ut i onödan.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

GOTLANDSHEM (GT)2015-12-17 05:30

(GT)

När något inträffar i eller kring bostaden som behöver akut utryckning, oavsett tid på dygnet eller dag i veckan, kan hyresgästerna i Gotlandshem ringa bostadsbolagets fastighetsjour. Det gäller fel som inte kan hanteras genom en vanlig felanmälan ­utan måste hanteras akut – till exempel händelser som kan innebära fara för fastighet eller person.

De vanligaste orsakerna är stopp i avlopp, elfel och vattenläckor. Även vid störningsfrågor och andra sociala problemfrågor rycker man ut kvällar och helger, då kallas det flr trygghetsjour även om larmnumret är detsamma.

Under de två senaste åren har fastighetsjouren haft en kraftig ökning av antalet utryckningar, cirka 50 procent under 2014 jämfört med året innan.

– Vi ser inte att det minskat under 2015. Vi har därför gjort en överenskommelse med hyresgästföreningen att börja ta betalt från 1 januari 2016 för sådana utryckningar som inte har med fastighetsrelaterade frågor att göra. Exempelvis folk som låst sig ute, säger Staffan Thurgren, vd på Gotlandshem.

Under 2014 gjorde fastighetsjouren 234 utryckningar för låsöppning och den vanligaste orsaken berodde på att hyresgästen låst sig ute eller råkat kasta nycklarna ­– eller mobiltelefonen ­­– i soporna. Det här anser det kommunala bostadsbolaget alltså att hyresgästen ska betala för i framtiden. En upplåsning kostar 700 kronor förutsatt att det finns en extranyckel i tuben. Om inte så får hyresgästen ta ställning till om låset ska borras upp – och då blir kostnaden för borrning och låsbyte drygt 1 400 kronor.

Det här kostar också

Nyckel i tuben – eller snarare avsaknaden av en sådan. Den som gjort en felanmälan och lovat att lägga en nyckel i tuben till den som åker på arbete, kan få betala om nyckel glöms att läggas ut. Det bedöms från fall till fall och tillämpas vid upprepade fall. Det kallas för bomkörning och debiteras en timme enligt gällande prislista, som för närvarande är 470 kronor per timme.

Låsöppning tvättstuga eller soprum/skåp under jourtid. Om en hyresgäst glömt kvar (låst in) nyckel eller tagg i tvättstugan så kostar det som en låsöppning för lägenhet – 700 kronor.

Enligt det avtal som Gotlandshem och Hyresgästföreningen skrivit på ska hyresgästen alltid informeras om kostnaden och acceptera att utryckning ska ske.

Information om de nya reglerna finns att läsa i Gotlandshems kundtidning Bo och hyra som i dag delas ut till hushållen och som även finns att läsa på gotlandshem.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!