"Snålt att dela ut 16 miljoner"

Rederi AB Gotland höll under torsdagen sin årsstämma. En aktieägare ville börsnotera bolaget.

Gotlandsbolagets årsstämma

Gotlandsbolagets årsstämma

Foto: Dennis Pettersson/helagotland.se

GOTLANDSBOLAGET 150 ÅR2015-06-04 14:03

Mats Johansson, ofta uppe i stolen på Rederi AB Gotlands årsstämmor, ville kunna placera sina aktier i ett investeringsparkonto. Han krävde bolagsstyrelsen på svar på varför han inte kunde placera sina aktier där. Styrelseordförande Urban Bäckström svarade att anledningen är att Gotlandsbolaget inte är börsnoterat. Han berättade under stämman att han själv ville placera sina aktier i ett investeringssparkonto när han under 2014 köpte 500 aktier i bolaget. Därmed är det indirekt fler som önskar att bolaget börsnoteras.

–  Frågan om börsnotering har inte uttretts särskilt i styrelsen. Frågan om börsnotering reser också en del andra frågor om kostnader och andra saker. Jag är övertygad om att frågan kommer upp framöver och jag tror det är väldigt förmånligt att ha sina aktier på ett investeringssparkonto, säger Urban Bäckström i sitt svar till Mats Johansson.

Både Mats Johansson och Visbyprofilen Magnus Wiman framförde att den extra utdelningen på 1,50 kronor per aktie borde ha varit högre. Det eftersom Gotlandsbolaget firade 150 år.

– I år är det 150 års jubileum och vi gör en vinst på runt 280 miljoner. Jag tycker det då är lite snålt att totalt dela ut 16 miljoner kronor. Jag vet principen om hur viktigt det är att hålla kvar pengarna i bolaget. Men det kan inte bara vara ideellt att äga aktier, säger Magnus Wiman med riktning till styrelsen.

Förutom de två frågorna hade Magnus Wiman en fråga om hur bolaget skulle utvecklas framöver. Anledningen till det var att Eric D Nilsson nu är 88 år. Han menade att det är Eric D Nilsson som i praktiken styr Gotlandsbolaget. Och att de andra styrelsemedlemmarna samt vd i Rederi AB Gotland och Destination Gotland i praktiken inte har så mycket att säga till om. Med tanke på Eric D Nilsson ålder menade han att det är viktigt att förbereda de som ska styra bolaget i framtiden.

– Jag har uppfattat det som i mitt arbete att det finns tre mycket intresserade och duktiga ungdomar (Jan-Eric Nilsson, Björn Nilsson och Ann-Marie Åström, reds anm). De har var och en sina specialområden inom bolag. Sedan tar det lite tid för oss alla att komma upp i Eric D Nilssons kaliber. Men övriga familjens intresse i bolaget är ofantligt stort, poängterade Urban Bäckström.

Under årsstämman poängterade många att Destination Gotland står inför stora utmaningar när det nya avtalet träder i kraft 2017. Destination Gotland håller inför 2017 på att se över sin organisation, vilket Helagotland.se tidigare rapporterat om.

– Alla bolag måste i varje läge se över att man har bästa tänkbara situation. Det är aldrig lätt att göra stora förändringar och det måste bolaget göra. Det nya avtalet lägger större risker på bolaget och det måste vi givetvis svara upp till, säger Urban Bäckström.

Vilken är den största utmaningen framöver?

– Den stora utmaningen är nu hur vi ökar antalet resenärer till Gotland. Vi har dubblerat antalet resenärer på 25 år, och nu ska vi ta nästa steg. Inför sommaren ser det väldigt positivt ut gällande bokningsläget, säger Urban Bäckström.

Samtliga åtta styrelseledamöter blev omvalda. Därtill kom en ny styrelseledamot i Jan-Eric Nilsson som klev in genom ett nyval.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!