Krog utanför Visby – en utmaning lĂ„gsĂ€song

Att driva krog eller hotell pÄ utanför Visby under lÄgsÀsong kan vara utmanande. Fel beslut under lÄgsÀsong kan vara avgörande för verksamheten, menar Henrik Fredmark.

Henrik Fredmark har mÄnga Ärs erfarenhet av att driva krog i Visby sedan tiden innan ToftagÄrden. Han menar att man mÄste tÀnka efter extra mycket nÀr man driver krog pÄ landsbygden.

Henrik Fredmark har mÄnga Ärs erfarenhet av att driva krog i Visby sedan tiden innan ToftagÄrden. Han menar att man mÄste tÀnka efter extra mycket nÀr man driver krog pÄ landsbygden.

Foto: David Skoog

Gotlands Tofta2019-12-01 08:09

Efter Warfsholms konkursbesked i mitten av november vĂ€cktes mĂ„ngas tankar om hur svĂ„rt det kan vara att fĂ„ ekonomi och stabilitet i hotell- och restaurangverksamhet utanför Visby. 

En av dem som nyligen lĂ€mnat Visbys lite tryggare krogliv för att satsa utanför stan Ă€r Henrik Fredmark, som sedan i vĂ„ras drivit, och sedan augusti Ă€ger ToftagĂ„rden i Tofta tillsammans med Cecilia Werkelin. 

Hittills har de fÄtt verksamheten att gÄ runt.

– Jag tycker att vi har haft en bra start, och det Ă€r alltid tacksamt att börja med en sommar. Hade man börjat i september hade man nog tvivlat, sĂ€ger Henrik Fredmark.

För i september har de flesta av turisterna rest hem, Àven om nÄgra sommargotlÀnningar hÄller sig kvar en stund till. Men det Àr ÀndÄ dÄ som lÄgsÀsongspusslet börjar och man fÄr anpassa verksamheten för att överleva.

– KvĂ€llarna Ă€r det som blir tufft nĂ€r det blir lĂ„gsĂ€song. DĂ„ Ă€r det i princip de som bor pĂ„ orten som kan komma. Det Ă€r lite lĂ„ngt att Ă„ka frĂ„n Visby bara för att Ă€ta middag, sĂ€ger Henrik Fredmark.

Henrik drev restaurang Bolaget i Visby i tretton Är tillsammans med Johan Strömberg och Eva Toivonen innan de sÄlde restaurangen i april i Är. En stor skillnad han mÀrkt mellan Visby och Tofta Àr möjligheten att erbjuda luncher under veckodagarna.

– Hösten Ă€r inte sĂ„ rolig i Visby heller alla dagar. Men att köra vardagar gĂ„r inte under lĂ„gsĂ€song hĂ€r ute pĂ„ landet. Och att ha luncher, det har man inte rĂ„d med. Om du har 30 lunchgĂ€ster och tar en hundring, dĂ„ fĂ„r du in 3 000 kronor. Med rĂ„varukostnader pĂ„ 25 procent och tvĂ„ personal i minst fyra timmar sĂ„ hĂ€mtar man inte hem det Ă€ven om man vill.

Vill man som krögare behĂ„lla personal Ă„ret runt, men Ă€ndĂ„ överleva ekonomiskt, Ă€r balansen svĂ„r. I ett facebookinlĂ€gg om att driva krog pĂ„ landet, efter Warfsholms konkurs, skrev Henrik bland annat: 

"Varje felbeslut som görs lÄgsÀsong kostar kanske tvÄ eller tre lönsamma dagar pÄ sommaren."

– För att kunna hĂ„lla en bas med personal sĂ„ mĂ„ste man ta alla möjligheter som finns, men man fĂ„r inte vara dumdristig och köra nĂ€r det inte har bĂ€rkraft, Ă„tminstone inte under för lĂ„nga perioder. Man vill ju göra tusen saker och önskar ju att man kunde göra allt pĂ„ en gĂ„ng, men det Ă€r en budget som inte fungerar, sĂ€ger Henrik Fredmark.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!