Regionens personalstyrka fortsätter att växa. I februari uppgick de till 6 658 personer, en ökning med 92 personer jämfört med februari 2018. Personalkostnaderna har ökat med 5,8 procent under samma period.
Efter sommaren vill regionstyrelsen ha förklaring i form av en skriflig rapport från regiondirektören.
De mest skilda yrken ryms inom Region Gotlands personalstyrka. Den har förändrats en hel del under senare år och i framtiden väntas de vara färre. Omkring 1 400 av Region Gotlands anställda arbetar inom sjukvården, vilket skiljer regionen från de flesta vanliga kommuner.
LÄS MER: Ingen skattehöjning – beslut efter maratonmöte i natt
Här arbetar ett ökande antal läkare, i andra regioner hade dessa varit anställda inom landstinget. År 2014 var 199 läkare anställda, 2017 hade regionen 215 läkare anställda. Orsaken är att man velat minska kostnaderna för hyrläkare.
Statistik visar att Region Gotland har 1 074 undersköterskor, 507 vårdbiträden, 509 undersköterskor. Det bör noteras att personalen finns både i vården och i omsorgen. Siffror för 2017 berättar om 1 025 lärare, fritidspedagoger och förskolelärare.
Andra yrkestitlar är inte lika självförklarande.
Bland dem med en månadslön på över 50 000 kronor finns sex personer med yrkestiteln strateg. De flesta arbetar vid regionstyrelseförvaltningen.
Vad gör en strateg?
– Våra strateger har ofta ansvar för ett politiskt sakområde som folkhälsa, säkerhet eller näringslivsklimat. En strateg är bland annat ansvarig för att skriva fram ärenden för beslut till mig och politiken och ansvarig för att förankra och ta fram styrdokument, strategier, program och policys, säger Peter Lindvall, regiondirektör.
LÄS MER: Förskolan läggs ner och 36 barn flyttas
Region Gotland har anställda med de mest skiftande kompetenser. Ett exempel är mediaprofilen Sanna Kleven, som i dag driver Warfsholms i Klintehamn. Hon anställdes för att utreda om Gotland borde ha en tv-seriefestival. Månadslönen var på 56 900 kronor.
– Det är ett väldigt bra exempel på extern kompetens som vi tar in tillfälligt för att kunna göra ett så fördjupat och väl förankrat jobb som möjligt. För det första har vi inte den erfarenheten och kompetensen internt och för det andra är det ett tillfälligt projektbaserat uppdrag, säger Peter Lindvall.
Tidsbegränsade tjänster, på sex månader eller kortare, behöver enligt regionens riktlinjer inte lysas ut. Det hålls fram som förklaring till varför personer utifrån kan få tillfälliga uppdrag av regionen.
– Vi har ingen anställningsförordning, som statliga myndigheter har, men vi har interna riktlinjer och vill förstås anställa dem med bäst kompetens. Vid konsultuppdrag så är det upphandlingsreglerna som gäller, säger Lotta Israelsson, HR-direktör.
Region Gotland räknar dock med att det kommer bli svårare att rekrytera i framtiden. Detta samtidigt som man får ett nytt problem att ta tag i.
– Tio år framåt ser vi att befolkningen blir ca 2 300 fler som är över 65 år och det är betydligt fler som kommer att flytta hit när de blir äldre. Vi räknar också med att under samma period få ungefär 1 300 fler barn under 20 år i våra skolverksamheter. Då behöver vi se vad det finns för resurser på Gotland och hur vi kan kompetensförstärka våra verksamheter, säger Peter Lindvall.
LÄS MER: Demonstration: ”Vi är rädda att fler kommer sluta”
Digitalisering och teknikutveckling ses som en väg mot att kunna minska personalstorleken i framtiden. Att färre i arbetsför ålder ska försörja fler barn och äldre kommer att få konsekvenser.
Kommer Region Gotland att ha nästan 7 000 anställda inom tio år?
– Utifrån att det framåt kommer vara färre personer i arbetsför ålder än idag, så kommer det inte att vara möjligt att bli fler, säger Lotta Israelsson.
– Jag tror att vi kommer att vara färre på grund av våra ekonomiska förutsättningar, utifrån att det finns färre i arbetsför ålder samt utifrån att vi kommer att lösa våra uppgifter på andra sätt, säger Peter Lindvall.
Vid senaste regionfullmäktige beslutades att regionen ska spara 224 miljoner på tre år. Antalet anställda kommer högst sannolikt att påverkas inom en snar framtid.