Militärkupp väntad för gotländske Recep

Helgens militärkupp i Turkiet påverkade tusentals människor. Caféägaren Recep har följt utvecklingen från Visby. Själv tvingades han att flytta från Turkiet redan förra året.

Uppdaterad. Recep gör sitt bästa för att hålla sig uppdaterad om läget i Turkiet från sitt café i Visby.

Uppdaterad. Recep gör sitt bästa för att hålla sig uppdaterad om läget i Turkiet från sitt café i Visby.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Gotland/Turkiet2016-07-19 10:30

Recep, en kurd från östra Turkiet, kom till Sverige 1999 efter att ha träffat en gotländsk kvinna i sin hemstad, Alanya. De gifte sig, skaffade barn och Recep började jobba inom turistnäringen på ön. När paret skilde sig började Recep att pendla mellan Sverige och Turkiet.

– Jag jobbade i Alanya på somrarna och i Sverige på vintrarna.

År 2007 startade Recep baren "Grabbarna Grus" i turistorten Alanya.

– Fram till 2011-2012 var allt lugnt. Turkiet hade en bra ekonomi och president Erdogan var på rätt spår.

Men sedan gick det snabbt utför. Recep berättar att nationalismen och extremismen växte i Turkiet och att han till slut började frukta för sin säkerhet, både som kurd och på grund av det allmäna politiska läget.

– Vi valde att stänga Grabbarna Grus förra året. Två veckor senare så brändes ett flertal kurdiska barer och klubbar, som en varning. På en väldigt kort tid så ökade antalet IS-anhängare från noll till hundra.

Recep blev inte överraskad av helgens händelser.

– Först trodde vi att det handlade om en kupp för att stärka demokratin men vi förstod snart att det bara var ännu en strid mellan de tidigare allierade, Gülen och AK-partiet.

Han har under helgen följt nyhetsrapporteringen i kurdiska, turkiska och europeiska medier och menar att kuppen var amatörmässigt utförd, dåligt planerad och att president Erdogan dessutom kände till den i förväg.

– Erdogan måste sitta kvar som president. Så han utnyttjade kuppen för att stärka sin position, säger Recep.

Recep planerar inte att flytta tillbaka till Turkiet. Men han vill inte att GA ska skriva hans efternamn om han ändrar sig.

– Jag har dessutom familj och släktingar i Alanya som kan råka illa ut om jag öppet kritiserar Erdogan, säger han.

När han fick vetskap om kuppen ringde han till sin familj i Alanya. Men eftersom det var så svårt att få tag i information i Turkiet så visste han som svensk mer än vad de gjorde.

– Jag är inte orolig för min familj, kuppen skedde så pass långt från Alanya så att de inte påverkas.

Men han menar att Erdogans oförmåga att hantera IS ändå märks hela Turkiet

– Det dödar turismen, får de internationella företagen att flytta och gör allt fler turkar arbetslösa.

Recep hoppas att militärkuppen ska fungera som en varning för president Erdogan.

– Jag blir förbannad av allt våld. Våld löser ingenting. Jag hoppas att president Erdogan inser att han måste förändra sättet som han styr Turkiet på.

Bakgrund: Kuppförsöket i Turkiet

Vid 22-tiden på fredagskvällen, svensk tid, kom de första uppgifterna om oroligheter i Turkiet. Skottlossning rapporterades från huvudstaden Ankara och helikoptrar och stridsflyg kunde ses flyga över staden. Samtidigt blockerades broar över Bosporen i Istanbul av soldater.

Kort därpå uppgav den turkiske premiärministern Binali Yildirim att delar av militären hade iscensatt ett kuppförsök. Samtidigt meddelade kuppmakarna via statlig tv att man hade tagit över makten för att skydda demokratin.

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan uppmanade sina anhängare att gå ut på gatorna för att försvara regeringen.

Under natten mot lördagen rapporterades om flera explosioner i Ankara och Istanbul och bland annat besköts parlamentet och säkerhetstjänstens högkvarter.

Efter ovissa timmar lyckades regeringstrogna styrkor omringa och besegra soldaterna som hade försökt att ta makten och vid lunchtid på lördagen sade Binali Yildirim att regeringen hade "full kontroll över situationen".

Minst 290 personer har dödats.

På lördagen inledde regeringen en omfattande utrensning i militären och rättsväsendet. Militären, domare och åklagare har gripits eller avskedats. På måndagen hade totalt 7 543 personer frihetsberövats, varav 6 038 militärer.

Omkring 9 000 personer har tills vidare tagits ur tjänst.

President Recep Tayyip Erdogan anklagar den tidigare bundsförvanten Fettullah Gülen för att ligga bakom kuppförsöket. Grundaren av den den muslimska Gülenrörelsenörelsen förnekar dock inblandning i kuppförsöket och säger att den är anhängare av demokrati och motsätter sig militära ingripanden.

Källa: TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om