Christer vill stanna men Rolf går
Nu är det sommarlov för Christer Engelhardt, Rolf K Nilsson och alla deras riksdagskolleger. Christer hoppas få komma tillbaks till sin bänk i plenisalen efter valet i höst. Rolf K lämnar riksdagen med viss besvikelse.
Foto: Fotograf saknas!
Den låten toppade Rolf K Nilssons högst personliga topplista den där dagen i september 2006 när det stod klart att han hade röstats in i riksdagen.
Rolf K Nilsson, som var chefredaktör för GA och vid sidan om ansvarig för GA:s "Vinylspalt" med godingar från förr, var förväntansfull. Fyra år senare kan han konstatera att riksdagslivet blev inte riktigt som han tänkte sig. Om han skulle välja en personlig list-etta i dag blir det den gamla godingen Go now med Moody Blues.
Varför?
- Man tar inte vara på individen i riksdagen. Alla ska formas efter samma mall.
Med det systemet skulle vi i praktiken kunna ha en riksdag med sju ledamöter.
Vi sitter i Rolf K Nilssons arbetsrum i riksdagshuset.
Bland pappershögarna på bordet ligger en fez som en kollega tagit med sig hem från en tjänsteresa. Rolf sätter den på skallen och skrattar gott. Han värnar om rätten att vara egensinnig.
Intern-teven slår på av sig själv och signalerar att nu är det dags för ledamöterna att gå till plenisalen för att delta i riksdagens frågestund. Men Rolf sitter kvar.
- Om jag ska ställa en fråga till en minister så måste den vara godkänd, så nej, jag behöver faktiskt inte gå dit!
- Debatten är bara ett skådespel. Alla beslut är fattade innan. Det enda som kan hända är att någon råkar somna eller trycka på fel knapp.
Kringskuren
All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare. Så står det i regeringsformen. Men Rolf K Nilsson tycker riksdagsledamöternas makt har blivit hårt kringskuren. Han tycker att makter numera utgår från allianspartiernas samordningskansli.
- Som journalist på GA träffade jag Fredrik Reinfeldt fler gånger på ett år än vad jag har gjort som under fyra år riksdagsledamot.
- Det är faktiskt regeringen som är tillsatt av riksdagen. Inte tvärtom. Riksdagen har en alldeles för stör ödmjukhet inför regeringen. Riksdagen måste få en mer självständig roll än vad den har i dag. Som det är nu måste du rösta med regeringens förslag, även om du inte gillar det. Att rösta emot är som att tala om att jag vill fälla regeringen. Men jag kan ju ha en annan åsikt i en enskild fråga och ändå tycka att regeringen ska sitta kvar.
Har det här bidragit till ditt beslut att hoppa av?
- Otvetydligt ja.
Under ett äppelträd på Riksplan utanför Riksdagshuset träffar vi vår andra gotländska riksdagsledamot, socialdemokraten Christer Engelhardt. Christer, som snart har suttit två mandatperioder i riksdagen och nu siktar på en tredje. Han har en helt annan bild av riksdagsarbetet.
- Rolf och jag kommer från olika bakgrunder. Jag är uppvuxen i SSU och kom in i kommunfullmäktige som 25-åring. Jag har lärt mig att finna mig i det här.
- Jag är en lagspelare. Rolf är mer självständig. Det roligaste är förstås att få vara med i den majoritet som bestämmer, men i opposition har man större spelutrymme. Jag tror att Rolf skulle passa bättre i opposition.
- Det tror jag också! Jag kanske kandiderar igen nästa gång Moderaterna får dåliga opinionssiffror, skrattar Rolf.
Viktigt
Christer Engelhardt, som har suttit i både majoritet och opposition, tycker att riksdagsarbetet fungerar bra och är viktigt.
- Jag kan också tycka att systemet är tungrott, men det är ett långsiktigt arbete. Det tar längre tid än i kommunpolitiken innan man ser resultatet av vad man har gjort, säger Christer.
Rökfritt
Ett beslut där Christer tycker att han fick inflytande är beslutet om rökfritt på krogen. Som ledamot i socialutskottet hade han stort inflytande över hur den lagen utformades. Rolf K tycker också att han fått möjlighet att göra avtryck. Han var Moderaternas ledamot i pliktutredningen.
Utskottsarbetet dominerar vardagen i riksdagen.
Arbetet för den egna landsänden sköter ledamöterna främst via motioner.
Christer är en flitig motionär. Under den här mandatperioden har han lämnat in 146 motioner - nästan tre gånger så många som Rolf K Nilssons 49.
Och just den här dagen är Christer jublande glad:
- Efter åtta år har jag fått en enskild motion bifallen!
Motionen handlade om Gotlands rätt att få benämna sig som egen region. Regeringen tyckte inte att Gotland skulle få använda den benämningen eftersom Gotland saknar landsting, men konstitutionsutskottet gav regeringen bakläxa. Det här var så uppseendeväckande att Christer just har intervjuats av tidningen Riksdag & Departement.
Oskriven regel
Rolf K Nilsson delade Christer Engelhardts åsikter i frågan, men skrev inte under motionen.
- Partierna ser gärna att vi inte motionerar tillsammans, säger Christer Engelhardt.
Den sortens oskrivna regler finner sig också Rolf K Nilsson i:
- Det är upp till dig själv om du vill rätta dig efter reglerna. Men jag måste ju förstås överväga hur stort inflytande jag kommer att få i övriga frågor om jag inte gör det.
Känns det inte tröstlöst att skriva motion efter motion i åtta år och få en bifallen?
- Nej. Det är ett långsiktigt arbete. Med mina motioner vill jag hålla Gotlands frågor levande. Även om motionen avslås kan man ändå få fram skrivningar som blir viktiga och kommer till Gotlands fördel längre fram, säger Christer
Besvikna
När Christer Engelhardt och Rolf K Nilsson berättar om arbetet i riksdagen talar de mycket om alla kontakter som de får. Men båda är lite besvikna över att kontakten hemåt Gotland är så svag. Gotlänningarna och kommunledningen borde använda sina riksdagsledamöter mycket mer, tycker de båda.
- Jag trodde att jag skulle vara ständigt uppvaktad av allmänheten och att telefonen skulle ringa mer, säger Christer.
Tips
Rolf K Nilsson har ett tips till sin efterträdare, vem det nu blir:
- Åk båt! Där träffar man jättemycket folk. Alltid är det någon som kommer fram och vill prata.
Rolf K Nilsson (M) har suttit i riksdagen sedan hösten 2006. Han är ledamot i försvarsutskottet och suppleant i trafikutskottet.
Under mandatperioden har Rolf K Nilsson lämnat in 49 motioner och hållit anföranden i fem frågor.
Christer Engelhardt (S) har suttit i riksdagen sedan hösten 2002. Han är ledamot i socialutskottet och suppleant i utbildningsutskottet och justitieutskottet.
Under mandatperioden har Christer Engelhardt lämnat in 146 motioner och hållit anföranden i 24 frågor.
Under mandatperioden har Rolf K Nilsson lämnat in 49 motioner och hållit anföranden i fem frågor.
Christer Engelhardt (S) har suttit i riksdagen sedan hösten 2002. Han är ledamot i socialutskottet och suppleant i utbildningsutskottet och justitieutskottet.
Under mandatperioden har Christer Engelhardt lämnat in 146 motioner och hållit anföranden i 24 frågor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!