Varje tisdag transporteras farligt gods av skilda slag på Destination Gotlands färjor mellan Gotland och fastlandet, turlistan kan justeras beroende på behov.
Det kan vara bensin, fyrverkeripjäser, syrgas, bakterier och laboratorieprover, batterier, tändstickor, kvicksilver och en lång rad andra ämnen som lastas på bildäck. Till och med lättantändligt fiskmjöl.
Transport av farligt gods måste anmälas i förväg. Det klassificeras av Transportstyrelsen i nio olika grupper vilket påverkar hur fartygen lastas och hur fullt bildäck kan bli vid dessa turer.
Daniel Pantzarfelt är sedan fyra år säkerhets- och trafikchef inom Destination Gotland.
– Vissa ämnen får samlastas medan andra måste separeras. Det beror helt och hållet på hur mycket föranmälningar om farligt gods vi får in. Utefter det avgörs hur mycket vi kan lasta. Det styrs av Östersjöavtalet och regelverket IMDG.
IMDG betyder ”international maritime dangerous goods code” där bestämmelser för förpackning, tankar, avsändning, transportförfaranden och liknande regleras.
Allt klassificerat gods har ett fyrsiffrigt UN-nummer som visar hur det ska lastas. Viss materia kan vara känslig för stötar, för andra finns risk för självantändning eller benägenhet till explosivt sönderfall.
I grunden räknas även fordon som farligt gods vid sjötransport, dock undantas personbilar, husbilar, lastbilar och andra fordonsslag från regelverket under förutsättning att de är fria från läckage.
Sedan 2019 måste den som har alternativt drivmedel, som el eller gas, ange detta vid ombordkörning.
Gasoltuber måste också stängas av på husbilar och husvagnar, samt måste luckan hållas olåst för att den ska kommas åt av personal.
Den här artikeln är skriven apropå ingenting och ur ett ”så funkar det”-perspektiv. För incidenter under farligt gods-turer är sällsynt.
Under Daniel Pantzarfelts tid på rederiet har inga akuta lägen uppstått vad gäller läckage, brand eller annat. Inte heller bakåt i tiden har några incidenter inträffat, enligt kontakter GT tagit.
Men skulle det ske är besättningen förberedd.
– Personalen är utbildad och lastansvarig styrman har gått fördjupad kurs i ämnet. Vi har även kontinuerliga övningar med olika scenarier.
Skulle exempelvis brand utbryta finns ett antal drencher-zoner på bildäck där vattensprinklers kan aktiveras.
Tidigare fick 197 passagerare resa med farligt gods-turerna. En udda siffra så klart som orsakade en del höjda ögonbryn, men även för detta finns internationella bestämmelser. Helt enkelt är en passagerare per fartygets längdmeter tillåtet ombord.
Rederiets tidigare fartyg var alltså 197 meter långa. I dag är tillåts ytterligare tre personer på farligt gods-turerna då färjorna är just 200 meter långa. Som mest tar dessa fartyg 1650 passagerare.
– Regelverket är framtaget för att på ett så säkert sätt som möjligt kunna transportera passagerare på dessa turer, säger Daniel Pantzarfelt.
På senare tid har Försvarsmakten skickat en hel del gods till Gotland som rimligen kunnat betecknas som ”farligt”.
Men egentligen är det inte farligare än allt annat som sänds över Östersjön.
– Det finns tydliga regler för hur gods ska paketeras och hanteras i syfte att undvika olyckor. Det finns ingen skillnad på civilt och militärt gods, exempelvis utgör en civil och en militär tankbil samma risk på ett fartyg, hälsas från Försvarsmaktens kommunikationsavdelning.