Vill ha besked från ministern

På franskt vis kör i dag Björn Dahlström in en traktor vid Sergels torg. Syftet är att få gehör för Gotlandsupprorets krav på färjetrafiken. Med sig har de över 100 000 namnunderskrifter och ett möte med infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd är inbokat.

Namnlistor. Underskrifterna överlämnas till infrastrukturministern insvepta i en Gotlandsflagga.

Namnlistor. Underskrifterna överlämnas till infrastrukturministern insvepta i en Gotlandsflagga.

Foto: Joel Nilsson

Gotland/fastland2012-09-17 04:00

I går tog flera representanter från Gotlandsupproret färjan till Nynäshamn. Med sig hade de en traktor med släp, ett lass morötter, en husbil och tjocka buntar med namnlistor.

- Traktorn symboliserar de gröna näringarna och husbilen symboliserar besöksnäringen, som båda är viktiga för oss, säger Gunnar Bendelin.

I dag ska han tillsammans med Ted Ljunqvist, Susanne Welin-Berger och Kicki Kolsjö träffa infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M). Det är en uppföljning på det möte som Gotlandsupproret hade med ministern tidigare i år, då man framförde sina synpunkter på dagens och framtidens färjetrafik.

Under dagens möte hoppas man på svar.

- Om vi inte får några bra besked från henne då sitter vi kvar, säger Gunnar Bendelin.


Opinion
Förutom mötet med ministern hoppas Gunnar Bendelin och de övriga i Gotlandsupproret att lyckas bilda opinion bland de boende i huvudstaden.

- Vi delar ut morötterna tillsammans med goda argument, säger Ted Ljunqvist och fortsätter:

- Vi vill att man ska förstå att Gotland är en resurs och inte en kostnadspost. Vi levererar tillbaka. Om Gotland utvecklas och det skapas jobb och företag ger det inkomster till den svenska statskassan, säger han.

Samtliga är överens om att i dag vore en lämplig tidpunkt för ministern att ge gotlänningarna ett besked om färjetrafiken.

- Hon har haft flera månader på sig. Budgetpropositionen är dessutom inte klar i sin helhet, så hon har möjlighet om hon vill, säger Susanne Welin-Berger.


Hämmad tillväxt
Hon tillsammans med de övriga menar att en del av skadan redan är skedd och att man inte kan vänta tills ett nytt färjeavtal börjar gälla. Hotet om försämringar har redan hämmat tillväxten på Gotland.

- Vi vill ha förändring nu. Våra grönsaksodlare finns inte kvar om 2-3 år om inget händer med fraktpriserna, säger Susanne Welin-Berger.

I samband med dagens möte med ministern överlämnas även listor med namn på de som skrivit under Gotlandsupprorets krav. 108 064 underskrifter har kommit in, vilket är nästan dubbelt så många som antalet gotlänningar.

- Det är fantastiskt stort att så många skrivit på, säger Gunnar Bendelin.

Om ett par veckor ska även representanter från Region Gotland träffa infrastrukturministern för att diskutera färjetrafiken.

Vill att Gotlandstrafiken ska ses som en del av det svenska vägnätet.

Att fraktpriserna mellan Gotland och fastlandet kostar lika mycket som motsvarande vägsträcka.

Framtidens trafik får inte försämras beträffande fart, turer, fartygsstorlek eller antalet hamnar.

Bakom upproret står flera företagare, intresseorganisationer och politiker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om