Vid länsstyrelsen mottog man meddelandet om Lillemor Arvidssons bortgång med bestörtning.
- Vi fick veta förra veckan att hon inte mådde bra och jag tänkte följa upp det den här veckan. Det var ändå ett mycket oväntat besked, säger landshövding Cecilia Schelin-Seidegård.
Åt lunch
Den nuvarande landshövdingen hade sitt första möte med Lillemor Arvidsson i december, då de träffades och åt lunch tillsammans i Stockholm.
"I veckan träffade jag henne och naturligtvis pratade vi om Gotland. Hon har en stor kärlek till ön. Det kan man inte ta miste på. Åren som landshövding var fina år för henne, med många positiva upplevelser och erfarenheter. Förresten så hälsade hon till alla hon kände", skrev Cecilia Schelin-Seidegård i sin krönika efter mötet.
Den informella lunchen blev deras enda möte.
- Lillemor var mycket nyfiken och ville höra hur det stod till på Gotland. Det var ett trevligt möte. Jag förstår varför Lillemor blev så folkkär på Gotland, säger Cecilia Schelin-Seidegård som under gårdagen för länsstyrelsens räkning skickade blommor till Lillemor Arvidssons livskamrat Fritjof Ekelund.
Mest Lillemor
När Lillemor Arvidsson i början av 1998 tillträdde som landshövding på Gotland visste hon inte riktigt vad som förväntades av henne. Så hon gjorde det hon var bäst på - att vara Lillemor Arvidsson.
Det blev succé direkt. Lika ihärdigt som hon kämpade för bättre färjetrafik och fler jobb till ön, lika öppenhjärtigt berättade hon om sin kärlek till Fritjof, sina bantningsförsök, flygrädsla och mycket annat. Och inte minst om rädslan att bli "avslöjad". Hon var ju tjejen som lämnade skolan som 14-åring och som trots brister i utbildningen via facket gjorde politisk karriär för att slutligen bli landshövding.
Vårdbiträde
Den 1 maj i år skulle Lillemor Arvidsson ha fyllt 69 år. Hon engagerade sig fackligt när hon började som vårdbiträde hemma på lasarettet i Uddevalla. 1972 anställdes hon som facklig ombudsman och i juni 1988 blev hon ordförande för Kommunalarbetareförbundet, och därmed LO:s första kvinnliga förbundsordförande. I början av 1990-talet satt hon även i Socialdemokraternas partistyrelse.
Come back på ön
1995 tog det tvärt slut. Drabbad av magsår tvingades hon lämna posten som ordförande i Kommunal. Så när hon den 15 januari 1998 utsågs till landshövding på Gotland var det en come back.
Lillemor Arvidsson berättade att svaret till regeringen blev "ett ja med glädje". "Ett oväntat starkt namn", skrev GA:s chefredaktör Göran Mattsson om utnämningen och de lokala politikerna var lika nöjda.
Landshövdingen är regeringsmaktens främsta företrädare i länet, men Lillemor Arvidsson var lika mycket gotlänningarnas representant. Och som sådan var skrädde hon inte orden, till och med kungen fick sig en avhyvling vid ett tillfälle. "Jag har inte åkt upp till Stockholm och kedjat fast mig i en Pudas-låda utanför Rosenbad, annars har jag gjort allt" summerade hon sina insatser i avskedsintervjun med GA.
Framför allt engagerade hon sig i trafikfrågorna. Under Lillemor Arvidssons tid fick ön snabbare färjetrafik och lägre priser på flyget.
Tvekade
Den 29 februari 2004 lämnade hon posten som landshövding. Hon kände det lite som om hon svek, och trots att hon bestämt sig ett år i förväg tvekade hon länge.
Efter landshövdingeuppdraget var hon en tid ordförande för Statens marina museer. Men även det uppdraget lämnade hon 2004. De sista åren var hon bosatt i Stockholm.