På fler gotländska arbetsplatser hölls i går en tyst minut för dem som blivit offer i arbetsplatsolyckor.
- Man måste ta det här på största allvar, säger Mikael Nilsson, ombudsman för IF Metall på Gotland.
Vill ha forskning
Lyckligtvis har Gotland under de senaste åren varit förskonade från just dödsolyckor, men för bara några år sedan skedde det flera stycken. Och det kommer att hända igen, tror Mikael Nilsson.
- Ja, vi vet inte när det händer igen, säger han.
Alla LO-förbund valde att tillsammans genomföra den tysta minuten med anledning av Workers memorial day som genomförs i hela Europa i dag, lördag.
- Vi inom LO-yrken uppmärksammas inte så mycket. Hade det varit andra yrkesgrupper där det omkommit så många hade det sett annorlunda ut. Om det hade varit poliser eller lärare, så hade det blivit ett jäkla liv, säger Mikael Nilsson.
Rapportera tillbud
Det han efterlyser för att få säkra arbetsplatser är mer forskning på området.
- I dag forskas det inte alls på den kemiska och den psykosociala arbetsmiljön, säger han.
Han menar att forskningen måste hinna ifatt kemikalieindustrin som hela tiden utvecklar nya medel. Som skräckexempel pekar han på asbets, ett ämne ansågs ha stora fördelar, och senare visade sig framkalla cancer.
Mikael Nilsson menar att alla, både arbetsgivare och anställda, måste hjälpas åt om arbetsplatser ska bli säkra.
- Det man försummar mest är att man inte rapporterar in tillbud. Har det skett sju, åtta "nästan-olyckor" så kommer det en allvarlig olycka. Om vi blir duktiga på att rapportera in tillbud kommer vi att kunna ta bort olycksfallen, avslutar Mikael Nilsson.