- Gotlandstrafiken är infrastruktur, men i dag ses den som olönsam kollektivtrafik, säger Ted Ljungqvist från Gotlandsupproret.
I går höll Näringsdepartementet ett dialogmöte om infrastruktursatsningar. För bara en vecka sedan presenterade regeringen att man satsar 522 miljarder kronor på vägar och järnvägar i Sverige. Men i propositionen fanns bara en mycket kort skrivelse om Gotlandstrafiken. På mötet nämndes inte ett ord om Gotland.
- Det är beklagligt och tråkigt att Gotlandsfrågan inte ens var uppe, säger Ted Ljunqvist och fortsätter:
- De satsar de här pengarna för att klara tillgången till alla delar av Sverige. Detta måste Gotland vara en del av.
Fel budget
Gotlandstrafiken tillhör i dag budgeten för trafikavtal, vilket flera gotländska företrädare vill ändra på.
En är riksdagsledamoten Christer Engelhardt (S). Han skriver på en motion som han ska lämna in innan infrastrukturpropositionen behandlas i riksdagen. Han menar att Gotlandstrafiken ska vara en del av infrastrukturbudgeten.
- När man bestämmer sig för att satsa på infrastruktur så satsar man på alla delar av Sverige, men inte Gotland, säger Christer Engelhardt.
- Nu har man sorterat in den under ett konto som har betydligt mindre pengar, fortsätter Christer Engelhardt.
Enligt hans mening borde man definitivt kunna utöka anslaget till trafiken till minst det dubbla mot dagens 400 miljoner kronor.
- Vi begär inte så himla mycket när man ser till vad andra vägsatsningar kostar, säger han.
I måndags skrev GA om den rapport som statliga Trafikanalys tagit fram, där Gotlandstrafiken föreslogs bli likvärdig med en väg eller bro.
- Till infrastrukturen räknas de leder där staten äger vägen, men samtidigt så är ju färjetrafiken ett statligt ansvar, säger Christer Engelhardt.
Ett till möte
På dialogmötet, som även sändes på nätet, kunde infrastrukturministern konstatera att representanter från hela landet fanns på platsen. Men ingen från Gotland.
Varken Christer Engelhardt eller hans kollegor visste om mötet.
- Vi har bjudit in alla regioner i Sverige. Sedan får man själv anmäla sig om man vill komma, säger Andia Ghaufori, pressassistent på Näringsdepartementet.
Om en månad ska ett nytt dialogmöte hållas.
- Vi bjuder in bransch och kommuner. Det är de själva som styr mycket över vad samtalet ska ledas in på, säger hon.