Gotland är på väg in i en storregion

2007 rådde politisk enighet om att Gotland skulle bilda en egen region. Nu verkar samma enighet finnas för att bilda region ihop med Stockholm.

Maktcentrum. Om Stockholm och Gotland bildar region kommer många beslut att fattas i Stockholm. Gotland kommer att behöva särlösningar.

Maktcentrum. Om Stockholm och Gotland bildar region kommer många beslut att fattas i Stockholm. Gotland kommer att behöva särlösningar.

Foto: Peter Lydén/TT

Gotland/fastland2015-12-14 06:00

Arbetet med att bilda större regioner har tagit fart igen. I juli tillsatte regeringen en utredning som ska föreslå hur Sverige kan delas in i väsentligt färre län och landsting.

En liknande utredning startade 2003 och när Gotlands kommun yttrade sig 2007 rådde politisk enighet om att det bästa för ön vore om Gotland blev en egen region, en åsikt som även dåvarande landshövdingen Marianne Samuelsson och dåvarande biskopen Lennart Koskinen delade. Gotland blev egen region, vilket i praktiken inte betydde så mycket. Landstingsuppgifterna hade kommunen skött sedan 1971 och det regionala utvecklingsansvaret övertog man 1997.

I övrigt rann mycket av utredningens förslag ut i sanden. Nu är viljan att nå resultat större.

– Det är väldigt tydligt att regeringen är mer bestämd den här gången. Det kommer att bildas 6-9 regioner och vi måste förhålla oss till det. Vi måste landa rätt och se till att våra intressen inte försvinner i en stor region, säger regionrådet Stefaan De Maecker (MP).

Stefaan De Maecker utgör tillsammans med Björn Jansson (S) och Eva Nypelius (C) den gotländska samrådsgrupp som diskuterar frågan inom SKL (Sveriges Kommuner och Landsting). SKL:s projektledare Håkan Brynielsson var i tisdags i Visby för att träffa gruppen.

– Gotland har en väldigt speciell situation. Det är många särintressen att ta hänsyn till, som akutsjukvård och färjetrafik. Därför är det viktigt att Gotland tar fram dokument som tydligt visar vad man vill, rekommenderar han.

– Vi måste se vilka särregler Bornholm fick när Danmark bildade större regioner, säger Eva Nypelius som tycker det är bra om det regionala utvecklingsansvaret ligger kvar lokalt.

Regionfrågan har redan diskuterats i regionstyrelsens arbetsutskott, som bland andra träffat Barbro Holmberg och Kent Johansson som utgör den kommitté som ansvarar för utredningen. Björn Jansson berättar hur arbetet fortsätter:

– Det finns rätt mycket vi måste bena ut. Det gör vi först i partierna. Socialdemokraterna träffas i januari för att diskutera frågan och besluta hur vi ska förhålla oss.

– Det får inte bli en intern politisk fråga. Vi måste så fort som möjligt starta en bred gotländsk dialog med seminarier där alla kan vara med, säger Simon Härenstam (M).

Kommittén ska lämna sitt förslag senast i augusti 2017. Målet är att val till de nya regionerna kan hållas senast 2022.

Den förra utredningen ville att Gotland skulle bilda en Mälarregion tillsammans med länen i Stockholm, Uppsala, Södermanland och Västmanland. En så stor region är inte aktuell den här gången.

– Stockholm har över två miljoner invånare och är redan störst. Man har tydligt signalerat att man inte vill ha med de andra länen, säger Stefaan De Maecker.

De gotländska moderaterna har redan diskuterat frågan med finanslandstingsrådet i Stockholm, Torbjörn Rosdahl (M). Stockholms läns landsting har redan inlett arbetet med att bilda Region Stockholm. En remissrunda genomförs just nu bland kommunerna i länet, där förslaget är att bilda en region som motsvarar Stockholms län. Målet är att överta det regionala utvecklingsansvaret den 1 januari 2018, alltså tidigare än regeringens utredning föreslår.

Gotland är inte med bland remissinstanserna. Stefaan De Maecker tror att Gotland inte kan ingå i en större region förrän 2022. Håkan Brynielsson tycker dock att Gotland skulle ligga bättre till i fas om regionfrågan påskyndades.

– Vi har frågat Stockholm om en regionbildning, men inte fått något svar. De har fullt upp med sin egen process just nu, men jag tycker att vi så fort som möjligt ska starta en egen process. Det kanske går att fixa tidigare än 2022, säger Björn Jansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om