De flesta grisproducenter har en kalkyl som inte går ihop. Att föda upp en gris kostar mer än man får tillbaka vid slakt. En del går back med upp emot 200 kronor per gris.
I det läget väljer allt fler att sluta. 123 svenska grisföretag avvecklades under första kvartalet i år. Tre om dagen, enligt statistik från Svenska Djurhälsovården som publicerats i tidningen Land.
Enligt den senaste Lantbruksbarometern planerar var tredje grisproducent att dra ner på verksamheten eller avveckla den helt.
Räcker inte
Efter en rad krismöten lyckades de gotländska grisproducenterna teckna ett avtal med Gotlands Slagteri AB i början av året. De garanteras framöver ett minimipris på 15 kronor kilot.
Men det räcker inte för att produktionen ska bli lönsam. Enligt statistiken har 9 producenter på ön lagt ner i år. De senaste tre åren har organisationen Grisföretagarna minskat från 60 till 39 medlemmar.
Grisföretagarna pekar i sin rapport "Rätt pris, svensk gris" ut två alternativa vägar för att rädda branschen. Myndigheterna måste antingen sänka de svenska kraven och lagarna till EU-nivå för att få konkurrens på lika villkor, eller ersätta svenska grisbönder för de merkostnader som regelverket innebär.
Behöver stöd
Bengt Siggelin, ordförande för Grisföretagarna på Gotland, tror på det sistnämnda alternativet:
- Vi har ju redan investerat i stallar och annat för att klara de svenska kraven, så man vinner inget på att sänka dem. Även om jag inte är någon anhängare av stöd, så tror jag att grisproducenterna måste kompenseras för de strängare krav vi har i Sverige.
På senare tid har certifiering av svenska grisar införts, och förra månaden kom handeln och branschorganisationen Svenskt kött överens om en frivillig ursprungsmärkning av svenska charkprodukter.
- Certifieringen är bara skrot. Länsstyrelsen har redan tidigare ställt de kraven på oss. Nu blir det merarbete och dubbla kontroller. Ursprungsmärkningen tror jag inte heller på. Kunderna kommer att köpa importerade varor ändå.
Ser du någon ljusning?
- Nej. Det har alltid varit upp och ner i den här branschen, men vad som ska få det att vända den här gången vet jag inte, säger Bengt Siggelin.