Åklagaren vill skärpa straffen

Hovrättsförhandlingarna om de överklagade skattplundrardomarna avslutades på torsdagen. De tre som dömdes för grovt fornminnesbrott vill frikännas eller ha lindrigare straff, medan åklagaren vill se en straffskärpning.

Fornminnesbrott. Två av de åtalade vid hovrättsförhandlingarna. I förgrunden de tres advokater Lars Dahlström, Eric Dufvemmark och Bengt Loquist. Foto: Joel Nilsson

Fornminnesbrott. Två av de åtalade vid hovrättsförhandlingarna. I förgrunden de tres advokater Lars Dahlström, Eric Dufvemmark och Bengt Loquist. Foto: Joel Nilsson

Foto: Tobias Wallström

Gotland/Fastland 2012-05-25 04:00

Gotlands tingsrätt dömde den 31 maj 2011 tre män för grovt fornminnesbrott. Det var första gången i Sverige som någon fälldes för det brottet. En 46-åring dömdes till ett års fängelse medan en 47-åring och en 40-åring fick vardera tio månaders fängelse. Fyndföremål i form av bland annat mynt beslagtogs, liksom utrustning som metalldetektorer och en bil som var specialriggad så att den kunde köras helt mörklagd.

I tingsrätten fastslogs att trion vid flera tillfällen, väl utrustade, systematiskt och effektivt letat efter vikingatida silverskatter på olika gotländska åkrar och också funnit sådana. Vissa delar av bytet hade de sedan sålt eller försökt sälja. Det handlade om fynd från bland annat Alva.


Alla överklagade
Såväl de tre män som dömdes för grovt fornminnesbrott som åklagaren överklagade domarna till Svea hovrätt.

På torsdagen hölls den sista förhandlingsdagen vid hovrätten i Stockholm. Förhören med de dömda spelades upp men flera nya vittnen var också kallade till rättegången, bland annat för att styrka att fler än de beslagtagna mynten kom från olaglig verksamhet.

- Vi yrkade att hovrätten skulle ändra tingsrättens dom och ogilla åtalet. Vi hade inte kallat nya vittnen men lämnat in ny skriftlig bevisning och det hade även en medtilltalad, sa advokat Eric Dufvenmark, som företräder 40-åringen som förnekar brott, efter avslutade förhandlingar.

- Vi tycker att vi förde in ny bevisning men får se vad hovrätten tycker. Domen kan ha en prejudicerande betydelse.

Svea hovrätt avkunnar sin dom den 14 juni.

Till polis/åklagare anmälda fornminnesbrott på Gotland avseende plundring med hjälp av metalldetektor 2005-2012. Upptäckta av markägare, arrendator eller tjänsteman på länsstyrelsen.

2005: Akebäck, Lärbro, Stenkyrka.

2006: Inga

2007: Hejde

2008: Alskog, Grötlingbo, Lau, Lärbro, Rute, Sanda

2009-2010 (som en följd främst av polisutredningar och efterundersökningar med anledning av de fornminnesbrott som är föremål för hovrättens bedömning): Alva, Fole, Eksta, Etelhem, Gerum, Grötlingbo, Hablingbo, Havdhem, Hogrän, Linde, Norrlanda, Othem, Stenkyrka, Stånga.

2011: Inga

2012: Inga

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om