Yrkeshögskola är en relativt ny utbildningsform. 2009 startade de första kurserna.
I höst får Gotland, som sista län i landet, sina första två utbildningar.
Totalt 50 platser
Christopher Polhemsgymnasiet i Visby drar igång en tvåårig utbildning i vindkraftteknik och PPS AB, som bland annat äger Donnergymnasiet, startar en utbildning i affärsutveckling för besöksnäring och turism.
Vindkraftutbildningen har 20 platser och turismutbildningen 30.
Det handlar om eftergymnasiala utbildningar och det krävs fullständiga gymnasiebetyg för att komma in. Men det är en utbildningsform som skiljer sig från andra högskolor och universitet. Bland annat har näringsliv och arbetsmarknad en mer central roll i yrkeshögskolan.
- Utbildningarna måste svara mot ett verkligt behov av arbetskraft, säger Mats Almgren.
Vidareutveckling
Man kan säga att de nya yrkeshögskoleutbildningarna är ett slags vidareutveckling av de KY-utbildningar (kvalificerad yrkesutbildning) som funnits i cirka 15 års tid. Även Gotland har haft en del sådana utbildningar.
Det är också samma myndighet som ansvarar för båda dessa utbildningar, Myndigheten för yrkeshögskolan.
Av de cirka 800 ansökningar om att få starta yrkeshögskola som kommit in har ungefär en fjärdedel beviljats. Och Gotland får till hösten sina första två utbildningar.
Sista april
Ansökningstiden går ut den sista april och båda utbildningarna presenterades förra veckan för arbetssökande på Arbetsförmedlingen.
- Det finns ett klart intresse för vår turismutbildning, men hittills är de flesta sökande från fastlandet, konstaterar Anki Schandl som är verksamhetsansvarig för KYH:s turismutbildning på Gotland.
Tvåårig utbildning
Utbildningen är tvåårig och inriktad på affärsutveckling inom turism.
- Vi kommer att jobba i nära samarbete med branschen på Gotland. Våra studenter kommer att få spetskompetens inom områden som marknadsföring, produktutveckling, projektledning och entreprenörskap, säger hon.
Näringslivet
Mats Almgren trycker också på samarbetet med näringslivet.
- För att få starta måste det vara en majoritet från näringslivet i ledningsgruppen. Vi har flera vindkraftbolag med och våra studenter kommer att få 20 veckors praktik ute på företag, säger han.
Den nära kontakten med näringslivet i kombination med att utbildningar endast får starta till yrken som arbetsmarknaden efterfrågar, gör att chanserna till jobb är väldigt stora för de här studenterna.
- Sju av tio får jobb direkt. Kanske inte på sin hemort, men jobb får man, säger Mats Almgren.