Yngre generationen tar över vid Hulte
Orden kommer från Erna Nyström vid Hulte i Endre. Hon sitter tillsammans med maken Lasse i deras ombonade kök i gamla arbetarbostaden.
En bit därifrån ligger mangårdsbyggnaden de bodde i. Efter 33 år flyttade de i somras och bytte bostad med dottern Karin, hennes sambo Kent Pettersson och deras barn Johanna, Moa och Viktor.
Snart flyttar även andra dottern, Agneta, hem till nytt hus en bit från gården.
Det märks att Erna och Lasse Nyström är nöjda med tillvaron. De berättar hur de köpte gården vid Hulte 1972 och aldrig hade någon annan tanke än att ha mjölkkor som bas.
"Det bästa vi gjort"
Det började med 32 kor som sedan utökades till 46.
- Vi byggde om i gamla lagårn och häststallet och kunde få plats för fler kor, säger Lasse.
Så fortsatte det fram till 1992. Då slog Nyströms till och byggde helt nytt kostall med mjölkgrop och kall lösdrift.
- Det bygget var det bästa vi gjort, säger Erna.
Lasse berättar att många betraktade dem som galna när de byggde då. Inte så mycket för nymodigheten med mjölkgrop som för den mer kontroversiella kalla lösdriften.
- Vi människor klarar inte att leva lång tid i isolerade hus och i 20 graders värme och sen släppas ut i maj, säger Erna. Det gör inte korna heller. De trivs med lösdriften.
Korna har ett svalare stall att vara i och ett stall där de mjölkas där det är varmare.
Mjölkkvalitén
Lasse berättar också att det gällde att få ekonomin att gå ihop. Så när de fått det nya kostallet fortsatte de att bygga på den egna kostammen och hade minsann inte råd att skicka iväg korna som hade lite dålig avkastning. Det gällde att ta vara på det som fanns.
I samma veva slutade gården att vara med i kokontrollen, men satte samtidigt in mjölkmätare.
- Kokontrollen är bra, säger Lasse. Men vi valde att gå ur men ändå värna om mjölkkvalitén, dock utan att få diplom för våra kor.
Efter att nya kostallet byggts ökades antalet kor. Det får plats 120, men då är det för packat anser Lasse.
- Vi brukar ha cirka 100 kor, det är mera lagom, säger han.
Förutom kobesättningen har också Lasse och Erna drivit maskinstation i många år. Sockerbetor slutade de odla redan på 1970-talet. Men det var när sockerfabriken la ner på 1990-talet som maskinstationen kom igång.
- När fabriken la ner förlorade vi biprodukterna, bland annat betmassan därifrån och behövde något annat istället, säger Lasse. Vi kunde inte köpa betmassa från Skåne, det blev för dyrt.
Istället började man på Hulte odla majs som energitillskott till korna och även flera andra gårdar gjorde det.
Nyströms har maskiner både för sådd och skörd av majs och kör för många majsodlare. Lasses idé med långa jättekorvar att bevara majsen i gjorde också att han byggde "korvmaskin" för inpackning av majs och den utnyttjas även av många andra odlare.
- Majs har mycket energi och därmed mycket värme, säger Lasse. Då blir det lätt varmgång när den läggs i silo och det är lätt att det blir mögel. De här stora plastkorvarna sluts till hermetiskt och där blir det ingen fukt.
Frysmärkning
Sen 15 år tillbaka produceras också kväve vid Hulte för egenseminörverksamhet. Kväve levereras också till kirurgen på lasarettet och till Cementa samt en gång per år till Hushållningssällskapet för att användas vid frysmärkning av russfölen på Lojsta hed.
Lasse och Erna har i alla år jobbat tillsammans på gården. De har kompletterat varandra. Bokföringssidan har Erna skött liksom kontakter och bokningar i verksamheten med maskinstationen. Hon har också lovat dottern Karin att fortsätta med de göromålen en tid framöver.
Tar över driften
Vid årsskiftet tar hon och Kent över driften av gården, såväl kobesättning som maskinstation. Då blir Lasse och Erna anställda precis som de två övriga anställda.
- Vi har haft två anställda sedan tolv år tillbaka, säger Erna. Arbetet i lagårn är schemalagt och har på det sättet inte känts så bundet.
Nu tar Erna och Lasse det ändå lite lugnare, kan ta sig mer tid mer barnbarnen när de kommer införbi och hälsar på, har sitt andra hem hos mormor och morfar.
Genom enastående arbetsinsatser, kunnighet, målmedvetenhet och god ekonomisk planering har Lars och Erna Nyström utvecklat Hulte till ett bärkraftigt och välskött lantbruksbruksföretag med framstående mjölk- och växtproduktion. Därtill kommer Lars omfattande entreprenörsverksamhet inom majsodling och vallskörd, liksom servicen till egenseminörer. Epitetet berömlig lantbrukargärning är i högsta grad passande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!