Richard Wottle oroar sig över utvecklingen.
- Bland våra medlemmar är det bara 66 procent som döper sina barn. Jag tror att det är brist på utbildning och information. Man vet inte vad dopet innebär, säger Richard Wottle.
Inte märkvärdigt
Dopet har blivit så stort, nästan i klass med en vigselgudstjänst.
- Det ska vara middag och fest för hela släkten och det kanske blir så att man skjuter upp det och sen blir det inte av. Vi har pratat om att stå till tjänst med dopkaffet efteråt för att underlätta för föräldrarna. Det behöver inte vara så märkvärdigt, säger Richard Wottle.
En viktig uppgift som kyrkan har framför sig och även nu prioriterar är verksamheter för barn och ungdomar.
- Det var ju positivt att regeringen nu beslutade att religionsundervisningen skulle få vara kvar i skolan. Men det behövs mer information och aktiviteter. Konfirmationsundervisningen är viktig liksom barnverksamheten. Sen gäller det att behålla ungdomarna i kyrkan och det är ingen lätt uppgift.
Många nya hus
Han menar att kyrkan, precis som kommunen och näringslivet kämpar för en befolkningsökning på Gotland.
- I Östergarn, till exempel, byggs det många nya hus men det är sommarhus alltihop och den fasta befolkningen bara minskar. Så är det också i Bunge och Öja pastorat som är de största turistorterna. Därmed försvagas kulturen eftersom det i stor utsträckning är människorna på landsbygden som uppehåller kyrkorna.
Självständigt stift
Att Visby stift blir huvudman för Skut, Svenska kyrkan i utlandet, anser han vara nödvändigt för att stiftet kan stå kvar som ett självständigt stift.
- Beslutet blev ju uppskjutet till nästa år men jag är rätt säker på att det kommer att bli ett permanent beslut, säger Richard Wottle.
Richard Wottle blev präst sent i livet. Han prästvigdes 2001 i Stockholm. Familjen flyttade till Gotland 2005 då han blev kyrkoherde i Östergarn. Innan det har han jobbat bland annat som litteraturkritiker och kultur- och musikskribent på olika tidningar. Han har undervisat i teoretisk filosofi på Stockholms universitet och han har haft uppdrag för Riksantikvarieämbetet.
Talböcker
Han är också egen företagare och driver två företag där man producerar digitala talböcker för högskolestudenter med läshandikapp det andra företaget producerar elektroniska böcker. Företagen omsätter tillsammans cirka tolv miljoner kronor och har ett 20-tal anställda.
Vad kommer att känneteckna dig som biskop?
- Två saker. En tydlig kristen profil. Och jag sägs vara en samarbetsperson, en brobyggare, som jobbar bra i grupp.
Vad tycker du om kvinnliga präster?
- Det har sedan länge varit en självklarhet med hälften kvinnor.
Vad tycker du om att homosexuella kan vigas i kyrkan?
- Det är bra att vi kan välkomna alla till den kyrkliga vigselgudstjänsten.
Wottle vill satsa på barn och unga
Kyrkan tappar mark och det finns ett stort undervisningsbehov. – På landsbygden har befolkningen minskat med 50 procent de senaste 50 åren. Det har naturligtvis med kyrkans utveckling att göra, säger Richard Wottle, biskopskandidat, som bor i Visby.Det är i första hand på barn- och ungdomsverksamheten inom kyrkan som han vill satsa.
Foto: Fotograf saknas!
Den 30 november ska Gotlands nästa biskop utses. De närmaste veckorna kommer GT att presentera de fem kandidaterna. Kandidat nummer fyra är
Richard Wottle, kyrkoherde i Östergarn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!