Whiskyn ska ha öns dialekt
Hur smakar whisky med gotländsk dialekt? Om sisådär 12 år får hugade veta. Då ska en mångmiljonsatsning i Klinte ge de första buteljerna Robbjens.Initiativtagarna och äkta makarna Bo Wikström och Marianne Hult väntar med spänning...
? Jag tror att alla som gjort gotlandsdricka har tänkt att ?borde man inte kunna göra whisky av det här??. Processen är ju redan halvvägs...
Idén föddes för omkring fem år sedan, då Bo och Marianne reste runt i Skottland och njöt av den mältade drycken. Funderingarna konkretiserades. Hösten 2003 bildades Föreningen Gotlands whisky. Bo arbetade då halvtid med en förstudie om öns förutsättningar. Föreningen fick 39?600 kronor av EU Leader+, merparten bekostades privat. I fjol höst bildades Gotland Whisky AB av Wikströms, Jan Ahlby, Tommy Daun och Anders Stumle.
Nu har man köpt anrika Robbjens i Klinte. En egen gård var en grundförutsättning, säger Bo.
??Visst kan man göra whisky i Stångamejeriet, men omgivningen spelar en oerhörd roll för turistaspekten!
Gården, med bebyggelse från 1600-, 1700- och 1800-tal, ska nämligen bli ett besöksmål i sig.
Ladugården ska bli destilleri, boningshuset ska bli museum och ett café ska byggas. Det ska bli fyra årsarbetare i produktionen, betydligt fler under sommarsäsongen.
Men först måste miljontals kronor till, genom försäljning av aktier. Till en början inbjuds särskilda intressenter. Däribland de närboende, som i går kväll fick information om satsningen. Därefter görs bolaget publikt.
Totalt behövs 25 miljoner kronor, konstaterar Bo utan att blinka. Det gör han däremot när han talar om alla tillstånd som måste sökas och beviljas under resans gång...
Hustrun Marianne arbetar heltid i bolaget. I den kommande projekteringen spelar de skotska destillerierna Springbank och Speyside viktiga roller. Där har man gjort studiebesök, där ska gotlänningar göra praktik och därifrån kommer personal då det är dags att dra igång produktionen. Det är också i Skottland den måttbeställda anläggningen ska byggas.
Malten ska köpas från Svenska Malt i Söderhamn (?Om inte någon på ön börjar!? säger Bo). Vattnet tas sannolikt från det kommunala nätet, då Klintevattnet har för höga halter svavelväte.
? Vi lär inte få använda det. EU har satt stopp för mycket av vattnet i Skottland också. Det säger man inte gärna högt, eftersom man brukar tala om ?vatten som i tusentals år renats i den skotska torven?, säger Bo och skrattar.
Om det är ekonomiskt genomförbart ska anläggningen drivas av rapsolja.
? Då kan gotländska bönder odla mer raps. Vi behöver omkring 100?000 liter olja per år.
Man planerar att tillverka lika många liter?? 200?000 flaskor???Robbjens varje år. Namnet var givet, säger Bo och konstaterar längtansfullt att ö-whiskyn ska bli ?egensinnig, snäll och ha gotländsk dialekt?.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!