- Det händer ju ingenting. Vi trodde att vi skulle få något slags besked före jul, men så blev det inte, säger Eva Werkelin.
Eva Werkelin och Bobbo Werkelin får medhåll från sin sin konsult och arkitekt Andreas Forsberg:
- Jag har jobbat i två år med det här och har varken fått bu eller bä från regionen. Det tycker jag är märkligt. Jag vet inte om det handlar om att man inte har resurser, men då skall man inte prata om utveckling och visioner. Det är tråkigt att man inte varit mer angelägen från regionens sida.
Arbetsgrupp
En liten bit närmare ett avstamp har man dock kommit i och med att regiondirektör Per Lindskog i dagarna beslutat att bilda en gemensam arbetsgrupp med företrädare från regionen och Kneippbyn resort. Syftet med gruppen är att få till en bra dialog.
Per Lindskog håller däremot inte med Eva och Bobbo Werkelin om att arbetet går trögt från regionens sida:
- Det är ju en svår och komplicerad fråga där en privat fastighetsägare skall göra en stor samhällsförändring. Då måste man acceptera att det tar tid.
Men vad är det som tar sån tid? Werkelingruppen har ju planerat det här i flera år.
- Vi måste fånga in exploatörens intressen, befintliga intressen och allmänna samhällsbyggnadsfrågor.
Konsult Andreas Forsberg fick reda på att arbetsgruppen kommer att bildas genom helagotland.se.
- Det var ju bra. Då kanske det händer något, jag tycker det är oklart om det varit viljan eller kapaciteten som saknats.
Men samtidigt är det ju ett stort och omfattande projekt?
- Ja det är jättstort där vi har stora visioner om att sätta in Kneippbyn i ett nytt sammanhang. Jag förstår också att det kan vara känslomässigt laddat, det är många som har fina minnen därifrån. Men jag tycker definitivt inte att vi haft bråttom. Här har det verkligen funnits tid till att tänka efter, men alltför utdragna processer är sällan bra ska man också veta.
Regiondirektör Per Lindskog tror att arbetet kommer att få fart i och med arbetsgruppen, men vet ännu inte vilka som exakt kommer att medverka i den.
- Anders Lindholm från samhällsbyggnadsförvaltningen kommer att hålla i den. Nu finns det en tydlig grupp med en kontaktperson.
Stort projekt
Planerna för Kneippbyns turistanläggning är alltså att förvandla området till en resortanläggning, med höghus, parhus, lägenheter och bungalows. Anläggningen skall vara öppet året-runt och bemannad med restaurang och reception. Samtliga 800 objekt kommer att säljas. Bostäderna kommer att byggas i etapper, och man hoppas på att hela projektet kan komma att vara klart inom en tioårsperiod.
Höghus
Tanken är att höghusen skall byggas uppe vid vägen, och att suterränghus byggs lite längre ner på området. Sommarland kommer att försvinna, likaså Villa Villekulla.
- Villa Villekulla är ju flyttbart, men planerna är att Sommarland helt kommer att försvinna, något som såklart mötts med blandade reaktioner, säger Eva Werlelin.
Varför gör ni det här?
- Det är svårt att bedriva en verksamhet när man inte vet hur det blir med transporterna till och från Gotland. Dessutom behövs det fler bostäder på ön, de här kommer dessutom vara strand- och Visbynära där de flesta får havsutsikt.
Andreas Forsberg tycker att regionen måste ta hand om de entreprenörer som finns på ön.
- Det handlar inte om att ge dem en gräddfil. Men nu är det regionen själva som bromsar. Man bjuder upp till dans och så svarar de inte.